Jihočeští silničáři připravují rozšíření cesty ze Slavonic do Dačic na Jindřichohradecku

9. březen 2020 07:12

Správa a údržba silnic Jihočeského kraje po deseti letech protestů začala připravovat rozšíření cesty ze Slavonic do Dačic. Do jednání s majiteli potřebných pozemků se loni vložilo město Dačice a většinu se mu podařilo získat.

Proti kamionové dopravě na Slavonicku se pokoušela už od roku 2010 bojovat Martina Havlíčková. Společně s dalšími nespokojenými obyvateli regionu poukazovala například na to, že silnice ze Slavonic do Dačic je příliš úzká a pro kamionovou dopravu nevhodná.

„Silnici druhé třídy jsme původně chtěli rozšiřovat, nejenom opravit, nicméně jsme narazili na poměrně značné majetkové problémy. Je tam řada soukromých vlastníků a jednání byla poměrně složitá, takže ve druhé fázi jsme se od toho odklonili a zvažovali jsme pouze variantu opravy,“ vzpomněl ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Štícha.

Loni v červnu se ale na silnici v krátkém sledu po sobě staly dvě dopravní nehody a do jednání o opravě silnice se vložilo město Dačice. „To jednání ze strany obce, kde je místní znalost, v mnoha případech může být ku prospěchu,“ řekl místostarosta Dačic Jiří Baštář.

Čtěte také

Sám se několikrát sešel s vlastníkem zhruba třetiny potřebných pozemků, společností CIZAGRO z Cizkrajova. „Osmkrát jsme řešili různé varianty, jak se k těm pozemkům dostat, jak naplnit jejich představy. Nechali jsme udělat nové znalecké posudky, které zohlednily i to, že v územním plánu je tato silnice vedena jako veřejně prospěšná stavba, což umožňuje navýšení výkupní ceny. Nakonec s cenou souhlasili, i když nesplňovala plně představy,“ popsal.

Většinu potřebných pozemků pro rozšíření desetikilometrového úseku mezi Slavonicemi a Dačicemi tak už má jihočeská Správa a údržba silnic k dispozici. „V tuhle chvíli se silnice doprojektovává, následně bude požádáno o územní rozhodnutí a stavební povolení,“ potvrdil Jan Štícha.

Předpokládá, že v letošním roce bude silnice kompletně připravena, následně budou silničáři řešit otázku financování. Samotná stavba by podle Jana Štíchy mohla začít v roce 2022.

Spustit audio

Související