O osudu březové aleje v parku a sakur na náměstí ve Slavonicích rozhodnou lidé v referendu

8. duben 2021 11:20

Ve Slavonicích na Jindřichohradecku se na podzim uskuteční referendum. Lidé v něm budou rozhodovat o dalším osudu březové aleje v městském parku a sakur na náměstí Míru. Je to reakce na protesty proti kácení stromů ve městě, které začalo letos.

Na jednání slavonického zastupitelstva se v úterý sešli odpůrci i podporovatelé projektu na obnovu zeleně.

Obnovu zeleně město připravuje už deset let. Letos na projekt získalo dotaci. Nad její rámec se ale rozhodlo pokácet i březovou alej v parku a sakury na náměstí a nahradit je mladými stromy. Argumentovalo jejich stářím, chorobami a nebezpečím.

Kácení březové aleje na konci března svým rozhodnutím zastavil městský úřad v Dačicích, podle kterého by šlo o zásah do významného krajinného prvku. Slavonická radnice se proti rozhodnutí odvolala a dál trvá na tom, že břízy jsou na pokraji své životnosti a bude potřeba je nahradit.

Čtěte také

Pavel Borusík, který vypracoval dendrologický posudek na stav stromů, doporučil i s ohledem na koncepci obnovy parku pokácení březové aleje a výsadbu nových stromů. Obavy lidí, že park zůstane holý, vyvrací. „Bříza bude za pět let desetimetrová, je to rychle rostoucí dřevina, není pravda, že dvacet let tam nic nebude,“ argumentoval na zasedání zastupitelstva.

Ve špatném zdravotním stavu je podle něj i část sakur na náměstí. Navíc na místo historicky nepatří a měly by se nahradit původními hlohy. Na žádost radnice přesto zdraví stromů znovu posoudí.

Po několikahodinové diskuzi i přes argumenty odpůrců kácení zastupitelé jednohlasně souhlasili s vypsáním referenda.

Podle starosty Hynka Blažka tak radnice bude mít možnost zeptat se na názor reprezentativního vzorku obyvatel města. „Slavoničtí rodáci staršího věku, kteří třeba byli u zakládání té zeleně, mi říkají, že mají stejný názor jako my, ale že se nebudou vyjadřovat někde přes internet. Tak jsme zvolili tuto formu, aby měli možnost se nějak jednoduše vyjádřit,“ dodal.

Referendum o dalším osudu březové aleje a sakur na náměstí uspořádá slavonická radnice společně s parlamentními volbami na začátku října.

Spustit audio

Související