Kruhový objezd na historickém náměstí v Dačicích lidé znovu odmítli

5. únor 2020 11:05

Obyvatelé Dačic na Jindřichohradecku nechtějí okružní křižovatku na historickém Palackého náměstí. Znovu to dali najevo při veřejném projednání studií na její stavbu. Lidé tak budou dál bojovat za klasickou průsečnou křižovatku.

„Naším záměrem je kruhovou křižovatku posunout jižním směrem,“ představil návrh kanceláře PP Architekts Marek Holán. Architektonické studie si město objednalo na základě rozhodnutí zastupitelstva z loňského července, které vycházelo z posouzení dopravních inženýrů.

„Ze začátku posuzovali inženýři celkem jedenáct variant křižovatky. Jako řešení jim z toho vypadla právě kruhová,“ vysvětlil starosta Dačic Karel Macků. Celkem se účastníci diskuze mohli seznámit se třemi návrhy, jak by mohlo Palackého náměstí s kruhovým objezdem vypadat. 

Proti okružní křižovatce se v otevřeném dopise městu postavili někteří architekti i lidé peticí. Sešlo se pod ní přes 1200 podpisů. Petiční výbor proto nechal zpracovat vlastní studii s klasickou průsečnou křižovatkou.

Čtěte také

„Je to tradiční podoba náměstí a my si myslíme, že to bude i lépe fungovat a křižovatka nebude způsobovat dopravní kolapsy,“ popsal Tomáš Bistřický z petičního výboru.

Všechny návrhy, včetně toho od petičního výboru teď znovu projedná komise pro rekonstrukci Palackého náměstí, rada města a zřejmě i zastupitelé.

„V této chvíli existuje usnesení zastupitelstva, které schválilo kruhovou křižovatku. To se samozřejmě dá změnit tím, že by zastupitelstvo přijalo usnesení nové,“ dodal starosta.

Dopravu na Palackého náměstí chce i přes rozdílné názory vyřešit během několika let. Stavba obchvatu, ve který všichni v Dačicích doufají, je totiž zatím v nedohlednu. Tento měsíc by jeho alternativní trasu měli alespoň projednat zastupitelé Jihočeského kraje.

Spustit audio

Související