Architekti a památkáři kritizují plánovaný kruhový objezd na náměstí v Dačicích

18. prosinec 2019 11:57

Posudky z Českého vysokého učení technického a Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě kritizují záměr města Dačice postavit na Palackého náměstí kruhový objezd.

Radnice jím chce vyřešit kritickou dopravní situaci ve spodní části náměstí. Právě varianta okružní křižovatky je podle vedení města pro dané místo nejvhodnější.

„My máme k dispozici v současné době tři architektonické návrhy. S nimi byla seznámena komise Palackého náměstí, rada města i zastupitelstvo,“ potvrdil místostarosta Dačic Jiří Baštář.

Například pro policii je varianta okružní křižovatky přijatelná. Uvedla to už v minulosti policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová. „V průběhu několika posledních let se policisté vyjadřovali k projektové studii a několika dalším návrhům, ze kterých zcela jednoznačně preferovali přebudování na okružní křižovatku,“ řekla.

Proti se ale postavili odborníci z oblasti architektury a památkové péče. Svůj posudek zaslal komisi pro rekonstrukci Palackého náměstí vedoucí katedry architektonické tvorby Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě Petr Hájek. Kritizuje v něm zvolené řešení. Kruhový objezd by podle něj poškodil architektonickou i urbanistickou hodnotu místa, které leží v památkově chráněném území.

Kritikou nešetřil ani Václav Girsa, vedoucí ústavu památkové péče Českého vysokého učení technického. „Na takové krásné náměstí kruhový objezd vůbec nepatří. To je typ dopravního řešení, které se hodí někam mimo historické jádro,“ zdůraznil.

Čtěte také

Město by podle něj mělo vypsat regulérní architektonickou soutěž s komorou architektů. I studenti architektury, kteří Dačice navštívili, podle něj několik realistických úprav náměstí nastínili. „Myslím, že by se to mělo dokázat, koneckonců i řada studentských prací nastiňovala citlivější řešení, ale město by mělo ve spolupráci s krajem udělat všechno, aby se ta těžká doprava vymístila ze středu města,“ zmínil Václav Girsa dlouhé roky diskutovaný obchvat města.

Jak potvrdila vedoucí oddělení územního plánování krajského úřadu Daniela Řežábková, variantní řešení obchvatu by mělo být součástí čtvrté aktualizace Zásad územního rozvoje Jihočeského kraje, která se právě připravuje.

Samotná stavba obchvatu je ale otázkou dalších minimálně několika let. I proto chce radnice v přípravě kruhového objezdu dál pokračovat a na obchvat nečekat.

Spustit audio

Související