Dva břehy řeky Nežárky u Jemčiny na Jindřichohradecku spojuje nový most z modřínového dřeva

11. prosinec 2023 11:27

Most z kvalitního modřínového dřeva dokončili dělníci poblíž Jemčiny na Jindřichohradecku. Sloužit bude lesníkům, ale také rekreantům a turistům, kteří do jemčinských lesů vyrážejí pěšky i na kole.

„My máme poblíž chalupu a jsme zvyklí tam jezdit na kole. Letos nás to překvapilo, nepočítali jsme s tím, že je most zavřený. Mysleli jsme, že se tudy dostaneme, ale stál tam bagr a nešlo ani přejít, tak jsme se museli vrátit. Super, že teď už se nám to nestane,“ říká Eva Bártová, která s rodinou často vyráží na výlety v okolí Jemčiny.

Most prošel kompletní rekonstrukcí. „Kolem roku 2016 byla provedena revize, která ukázala, že most nevyhovuje a je v havarijním stavu,“ vysvětluje lesní správce Michal Čestmír.

Mezi místními se mostu říká Borovanský, nebo také Spálený. „Pravděpodobně tu existoval brod. Most vznikl zhruba v polovině minulého století. Údajně ho přivezli američtí vojáci při osvobození Československa, ale to nemám podložené, to jenom slýchávám od místních a starších kolegů,“ vypráví Michal Čestmír.

V roce 1983 dělníci postavili nový most s asfaltovým povrchem. Letos v létě pak na jeho místě stavební firma vybudovala most z modřínového dřeva. Ten má sloužit nejen turistům a cyklistům. „V první řadě slouží k lesnickému provozu, ale pouze pro odvozní soupravu, protože má nosnost jen 28 tun. Je to stěžejní most, protože spojuje lesní hospodářský celek Jemčina, Kolence a zbytek,“ připomíná lesní správce.

V historii se lidé přes brod u Jemčiny dostávali i do sousedního panství. „Řeka Nežárka dělila v této oblasti dvě panství, na pravé straně byl majetek hraběte Paara a levá strana patřila Schwarzenbergům,“ doplňuje Michal Čestmír.

Spustit audio

Související