Dům gobelínů představuje práci Josefa Müllera. Jeho tapisérie se dostala i do Hollywoodu

25. červen 2016

Jindřichohradecké gobelínové dílny patřily k jedněm z největších na našem území. Jejich slávu připomíná Dům gobelínů. A právě tam v sobotu 25. června začíná výstava věnovaná výtvarníkovi Josefu Müllerovi. Pod jeho vedením vznikaly tapisérie, které si oblíbili i sběratelé v zámoří.

Tkalcovské stavy v jindřichohradeckých gobelínových dílnách klapou už přes sto let. V roce 1910 je založila Marie Hoppe Teinitzerová. Na přelomu 50. a 60. let minulého století přišel do dílen výtvarník Josef Müller.

„Manžel tvořil z krásného materiálu, a sice z ručně předené vlny. On to zavedl jako první a nevím o tom, že by z toho materiálu tvořil někdo další,“ říká Mileva Müllerová.

„Já myslím, že každý, kdo viděl jeho věci, ho poznal. Vypadá to jako abstraktní umění, ale bylo to odpozorováno z přírody, takové různé přírodní motivy. Manžel chodil hrozně rád na ryby, ale ne kvůli rybám, ale kvůli tomu, že tam seděl, díval se okolo a všechno vnímal,“ dodává Mileva Müllerová

Josef Müller působil v jindřichohradeckých gobelínových dílnách přes třicet let. Během nich vznikla celá řada tapisérií a velká část z nich skončila u sběratelů v zahraničí, například v USA.

Jedna si dokonce zahrála v hollywoodském thrilleru Skleněné peklo. „Ten byl natáčen v institutu technologie v Pasadeně a na závěr je záběr, kdy jsou vyváděni pracovníci do haly a tam visí obrovská tapiserie od Josefa Müllera. Její umístění zprostředkoval sběratel,“ vysvětluje ředitelka jindřichohradeckého Domu gobelínů Rita Škodová.

V sobotu zde představí výstavu, která dílo Josefa Müllera připomene u příležitosti výtvarníkových nedožitých 85. narozenin. Návštěvníci uvidí například i čtyři a půl metru vysokou a dva a půl metru širokou tapisérii s názvem Rodící země, která původně vznikla pro ústav doškolování lékařů v Praze.

autor: hoch
Spustit audio