Dotyky s hudebními klenoty na sklonku adventu

Koncertní ozvěny na sklonku adventu jsou jiné, žánrově vybočují z řady. Vybrali jsme ukázky z festivalů a přehlídek Hudba na soutoku, Setkání s hudbou a Třeboňská nocturna.

Začneme u mezinárodního festivalu staré hudby - MUSICA AD CONFLUENTEM - Hudba na soutoku, který v jarních a podzimních měsících v českobudějovických kostelích přináší starou hudbu, tedy hudbu středověku, renesance a baroka.

Sonáta F dur Johanna Sebastiana Bacha

Soutokem míní jeho hlavní organizátor Vít Podroužek jak splynutí řek Vltavy a Malše, tak i symbolický časový soutok několika století, jejichž hudbu hrají jednotlivé soubory se špičkovými interprety. Je dobře, že se z většiny letošní program festivalu Hudba na soutoku zdařilo realizovat. A náš záběr bude z vystoupení formace Concerto Aventino z počátku letošního října z českobudějovického kostela Panny Marie Růžencové. V podání flétnisty Jakuba Kydlíčka a hráče na cembalo Lukáše Vendla si můžete poslechnout Sonátu F dur Johanna Sebastiana Bacha, která má čtyři části (Adagio ma non tanto, Allegro, Siciliano a Allegro Assai. Nahrávka byla pořízena v kostele Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích.

Synfonia A Dur Giovanni Battisty Sammartiniho

V další nahrávce se v adventních Koncertních ozvěnách přesuneme do léta roku 2018, kdy se v rámci přehlídky Setkání s hudbou uskutečnil koncert souboru Barocco Sempre Giovane, který vznikl před 16 roky v Pardubicích a pod uměleckým vedením Josefa Krečmera se orientuje ponejvíce na svěží interpretaci hudby vrcholného baroka – jak ostatně napovídá jeho název Barocco Sempre Giovane, tedy Baroko stále mladé. V jeho provedení zazní z onoho jihočeského soběslavského vystoupení v adventních Koncertních ozvěnách od Tří lvů Synfonia A Dur pro smyčce milánského rodáka Giovanni Battisty Sammartiniho. A ta má tři části: Presto – Andante a Presto Assai.

Předehra k opeře Kouzelná flétna Wolfganga Amadea Mozarta

V úplném závěru pozdně adventních Koncertních ozvěn od Tří lvů upřeme pozornost na Třeboňská nocturna roku 2018,  která zahájil koncert vynikajícího a mezinárodně známého Belfiato Quintetu, Ten vznikl před patnácti roky a sestává z absolventů hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze. Tvoří je Oto Reiprich – flétna, Jan Souček – hoboj, Jiří Javůrek – klarinet, Ondřej Šindelář – fagot a Kateřina Javůrková – lesní roh. V podání Belfiato Quintetu si můžete poslechnout předehru k opeře Kouzelná flétna Wolfganga Amadea Mozarta v úpravě Joachima Linckelmanna.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio