Dopravní policisté z celého kraje poměřovali své praktické dovednosti i teoretické znalosti

15. srpen 2012

Dopravní policisté z celého kraje se dnes sjeli do Českých Budějovic, aby si tu poměřili schopnosti i teoretické znalosti.

Vše začalo na letišti v Plané jízdou zručnosti. Podle šéfa českobudějovických dopravních policistů Antonína Ambrůžka se to neobešlo bez problémů: „Všichni dopravní policisté jeli vytýčenou trasu, která byla hodnocená jak časově, tak trestními body. Byla tam simulovaná jízda, parkování do garáže, obtížné vyjíždění, slalom couvaním a zacouvání do garáže. Problém byl v přejetí prkna pravými koly.“

Další disciplínou bylo zastavení na přesnost, kdy kola musela stát ve vymezeném prostoru. Nejlepší v jízdě autem byl českobudějovický policista Radim Šmíd.

Poté se 16 dopravních policistů přesunulo k nejfrekventovanější křižovatce v Českých Budějovicích Dlouhá louka – Husova. Jeden po druhém se pak vystřídali uprostřed, kde si někteří vůbec poprvé vyzkoušeli řízení dopravy na tak velké křižovatce.

To byla například Renáta Kubátová z Písku, která je u policie tři roky. Úsměv neztratila, ale byla si vědoma toho, že to nebylo na jedničku: „Určitě drobné chyby byly, nemáme možnost takhle velké křižovatky řídit, ale snažila jsem se sledovat provoz a reagovat na aktuální situaci a přizpůsobit tomu svoje pokyny.“

Dopravní policisté soutěží v řízení světelné křižovatky

Odpoledne dopravní policisty čekal ještě písemný test z teoretických znalostí. Do republikového kola soutěže, které se uskuteční v září v Ostravě, postupují Jiří Tomek z Tábora , který získal nejvyšší počet bodů a jako druhý David Pavelka z Krajského ředitelství Policie ČR v Českých Budějovicích.

Spustit audio