Domov mládeže v Jindřichově Hradci je připravený jako další záloha v případě nedostatku nemocničních lůžek

10. listopad 2020 09:19

Až 783 náhradních lůžek pro nemocné s koronavirem má pro případ, že by se naplnila kapacita jihočeských nemocnic, připravený Jihočeský kraj. V první fázi by šlo o nevyužívané prostory nemocnic v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Táboře a Dačicích.

Pak jsou připravené svoje kapacity nabídnout lázně v Třeboni, Vráži a Bechyni. V případě opravdu krajní nouze budou k dispozici ještě provizorní lůžka v prostorách sportovní haly jedné z českobudějovických základních škol a v Domovech mládeže ve Strakonicích a Jindřichově Hradci.

Domov mládeže je v Jindřichově Hradci hned naproti nemocnice.

Čtěte také

„Běžně funguje od nedělního večera do pátečního odpoledne, máme vlastně celodenní provoz včetně noci,“ popisuje hlavní vychovatel Domova mládeže Martin Jahoda.

„Se zástupci nemocnice a města jsme se domlouvali, že zatím budeme připraveni a uvolníme první patro, protože do druhého patra je problém pacienty dostávat, takže když se zavelí, tak se sem mohou stěhovat,“ popisuje Martin Jahoda aktuální situaci.

Pro případ, že by se v jihočeských nemocnicích naplnila kapacita hospitalizovaných pacientů s covidem-19, má Jihočeský kraj připravených až 783 náhradních lůžek.

Nějaké speciální úpravy pokojů v jindřichohradeckém Domově mládeže nebyly třeba. Celkově je tady připraveno 22 lůžek s tím, že na druhé polovině patra jsou tři pokoje s vlastním sociálním zařízením určené jako zázemí pro personál a 13 lůžek.

Domov mládeže v Jindřichově Hradci

V pokojích zůstaly postele s matracemi, psací stoly a skříně, peřiny, polštáře a povlečení by dodala nemocnice, schodolez pro překonání schodů jsou zase připraveni dodat hasiči.

Částečně jsou připraveni i ošetřovatelé z řad dobrovolníků, nabídl je například jindřichohradecký Český červený kříž, jehož členové už pomáhají v nemocnici.

„Už od začátku října pomáháme v nemocnici na různých odděleních,“ potvrdila ředitelka oblastního spolku Lenka Kalábová a dodává: „Vybírala jsem z řad Červeného kříže dobrovolníky, kteří mají už nějaké zkušenosti. Dobrovolníků se nám nabízí moc, ale ne všichni jsou očkovaní, ne všichni mají nějakou průpravu, ne všichni jsou připraveni na situaci, která je tam čeká.“

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online nebo stáhněte do počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio