Dobrovolným hasičům v Putimi velí Švejk

18. prosinec 2015

Vlastní síň tradic má sbor dobrovolných hasičů v Putimi na Písecku. Jsou v ní dokumenty od zakládající listiny až po současnost. „Tyto materiály původně byly v bednách a já jsem si říkal, že by byla škoda, kdyby se zničily, tak jsme v roce 2010 udělali síň tradic,“ říká starosta sboru Miloslav Uhlík.

Dobrovolní hasiči fungují v Putimi od roku 1897. Dodnes se dochovala fotografie prvních členů sboru, požární knihy nebo ruční džberová stříkačka. Historii připomíná také staré výjezdové vozidlo značky Praga.

V současné době sbor tvoří 30 mužů a 26 žen. Navázali úzkou spolupráci s hasiči z několika dalších obcí, například Putimov na Pelhřimovsku - samozřejmě díky podobnému názvu. „Dále spolupracujeme s hasiči z Vlachova Březí, Kostomlat pod Milešovkou nebo Lán, kde vždycky v září pokládáme věnec na Masarykův hrob a zapalujeme vatru,“ vyjmenovává Miloslav Uhlík.


Dobrovolné hasiče z Putimi můžete až do pátku 25. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PUTIM na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 25. prosince po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Před několika lety se putimští hasiči setkali i s prezidentem Václavem Klausem. „Zúčastnili jsme se plesu v Lánech. Tam jsem si zatancoval i s paní Klausovou a jedna naše hasička tancovala s panem prezidentem. Chovali se úplně normálně, žádná ochranka, bez problémů,“ vypráví Miloslav Uhlík.

Ten také při akcích v Putimi vystupuje jako Švejk. V kostýmu, s fajfkou a lahví kontušovky vítal slovy: „Poslušně hlásím, že jsme opět zde!“ před zbrojnicí i redaktora Českého rozhlasu.

Sbor má soutěžní družstvo žen. „Celkem soutěží deset žen, které se střídají v sedmičlenném družstvu. U mě bylo logické, že se k hasičům přidám, protože tam je můj otec i manžel. Myslím, že hasičský sport se musí dělat hlavně srdcem,“ říká Eva Bicanová. Ta na soutěže jezdí s dětmi, které vždy předá do opatrování starostovi. „Pan Uhlík je velice dobrá chůva při soutěžích,“ směje se.

Hlavní starostí putimských hasičů nejsou požáry, ale povodně. V roce 2002 se obcí přehnala tisíciletá voda, v roce 2009 padesátiletá a v roce 2013 stoletá. „Proto jsem rád, že tady hasiče máme. Vždycky se sjedou ze všech stran a každý pomáhá, kde může,“ říká starosta Putimi Petr Matouš.

SDH Putim bojuje v soutěži Dobráci roku. Obec nejvíce trápí povodně, takto to vypadalo v Putimi v roce 2002

Putim doplácí na to, že leží nedaleko soutoku řek Otava s Blanice. „Ten je tři kilometry pod obcí a bohužel, když se sejde větší množství vody v Otavě a Blanici, tak tu vznikne obrovské jezero. Katastrem obce pak protéká asi třetina množství vody jižních Čech,“ vysvětluje starosta.

Voda vždy zatopí část Putimi mezi kamenným a železným mostem a místní bohužel nemají naději, že se situace zlepší. „Podle studií neexistuje žádné reálné řešení, jak uchránit Putim od vody,“ dodává Petr Matouš.

Spustit audio