Do Tábora se po pěti letech vrátil světový pohár v cyklokrosu

19. listopad 2018

Tábor patřil světovému cyklokrosu. Jihostroj přetlačil v pěti setech Brno. Po fotbalovém podzimu je v čele krajského přeboru Olešník. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Světový pohár v cyklokrosu se vrátil po pěti letech do Tábora a stálo to za to. Ve hře byli nejlepší světoví závodníci a závodnice. Čeští reprezentanti měli silnou konkurenci.

Zatímco cyklisté bojovali na trati, šéf českého cyklokrosu Petr Balogh měl úplně jiné starosti. „Teď když už všechno běží, se starám o vzácné hosty a udržuji dobrou náladu, aby nás zase příště podpořili,“ prozradil.

V den závodu svítilo slunce, ráno byla trať docela promrzlá, postupem času trochu měkla. „Myslím, že jsme měli velkou výhodu, že jsme mohli tu trať natrénovat, vyzkoušet si ji, tisíckrát najet zatáčky. Samozřejmě jsou tady takové docela technické pasáže a ne každý je zvládne,“ popsal Petr Balogh.

Účastnice pěti olympiád Kateřina Nash je čestnou občankou Prachatic

Kateřina Nash se stala čestnou občankou Prachatic

Potřetí v historii udělili v Prachaticích čestné občanství. Po osobnostech z uměleckého života Otto Herbetu Hajekovi a Josefu Sahulovi ocenění získala všestranná sportovkyně Kateřina Nash, za svobodna Hanušová.

Cyklokros přilákal i mnoho diváků. „Velitel policie odhaduje, že je tu kolem sedmi až osmi tisíc lidí, což podle mě není špatné,“ komentoval Petr Balogh.

Co se týče výsledků, světový pohár v cyklokrosu v Táboře zase tak povedený nebyl. Češi získali šest pozic v první desítce, ale medaile z toho prostě nebyla. Přesně desátá skončila Jihočeška Kateřina Nash. „Dojížděla jsem čelní skupinu, zasekli jsme se tam na mezičce a nemohla jsem to prostě vylézt. Měla jsem naběhanou svojí stopu, ale někdo tam byl, tak jsem to vzala prostředkem a prostě se to nedalo vyběhnout. Šanci jsem tím ztratila,“ popsala.

Sportovní ozvěny výsledkově:

Volejbalisté Jihostroje přetlačili 3:2 u sítě v extralize Brno. Otočit průběh utkání, ve kterém Jihostroj prohrával 0:1 na sety, pomohl bojovník z Ukrajiny Valerij Todua. „Od malička mě učí, že člověk se nemůže nikdy vzdávat, prostě hraju až do konce. Pokud chce být člověk vrcholovým sportovcem, musí do toho dávat všechno,“ řekl.

Ondrášovka krajský přebor přinesl tyto výsledky: Hluboká – Milevsko 1:3, Dražice – Čimelice 2:3, Třeboň – Český Krumlov 3:2, Blatná – Roudné 5:1, Protivím – Rudolfov 0:0, Katovice – Jankov 2:1, Želeč – Osek 3:2 a Lom – Olešník 0:3. Právě Olešník je po podzimu jasně v čele tabulky, v závěru jsou s patnácti body Rudolfov a Protivín.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související