Účastnice pěti olympiád Kateřina Nash je čestnou občankou Prachatic

14. prosinec 2016

Potřetí v historii udělili v Prachaticích čestné občanství. Po osobnostech z uměleckého života Otto Herbetu Hajekovi a Josefu Sahulovi ocenění získala všestranná sportovkyně Kateřina Nash, za svobodna Hanušová.

Ta startovala na pěti olympiádách v běhu na lyžích a v závodech horských kol. Úspěchů dosáhla také v cyklokrosu. Kromě čestného občanství převzala od starosty Prachatic Martina Malého klíč od rodného města.

Sváteční pocity měla před zahájením maminka Helena Hanušová. „Jsem ráda, že se toho můžu zúčastnit,“ řekla. Otec Miloslav, bývalý fotbalista Tatranu Prachatice, nervozitu nepřiznal. „Ještě jsem se před chvílí ptal Kačenky, jestli je nervózní, a říkala, že ne, že to není závod. Takže je v pohodě a já to samé,“ komentoval.

Pro samotnou Kateřinu Nash je podle jejích slov čestné občanství velkou odměnou. „Jsem ráda nejen za tohle udělení ceny, ale hlavně za to, že se tady mohu sejít s rodinou a přáteli a užít si takovou příjemnou chvilku. Je to jiné než na závodech, kde toho mám hrozně moc. Rodina mě podporuje léta a dneska je fajn, že si můžeme posedět v jiném prostředí,“ reagovala.

Na ceremoniál přijeli fanoušci Kateřiny Nash a hlavně rodinní příslušníci, včetně babiček. „Máme z ní radost, přejeme jí hlavně to zdraví, aby to vydržela,“ řekla babička Ludmila Bednářová. „Mám vnučku bezvadnou, hodnou, skromnou a nezapomíná na Prachatice, a to je důležité,“ dodala druhá babička, Vlasta Hanušová.

Slavnostní okamžik si užil i první trenér Kateřiny Nash Jiří Čejka. „Je to moc krásné. Ty výsledky, jaké má, jsou nádherné. Až jsem byl dojatý a moje žena z toho také začala plakat,“ přiznal.

Čestná občanka Prachatic Kateřina Nash slíbila, že letos usedne ke štědrovečernímu stolu s blízkými v rodném městě.

autor: Václav Malina
Spustit audio