Do jihočeských moštáren přišli první zákazníci. Zatím nosí jen rané odrůdy jablek

9. září 2021 14:18

Začala sezóna moštování. Do moštáren na jihu Čech tento týden přišly jen desítky zákazníků. Ovoce je letos víc než loni, zralá jsou ale zatím jen letní a raná jablka.

Do moštárny v Nových Hodějovicích u Českých Budějovic přišla s úrodou ze zahrádky například Dagmar Pletková. „Urodilo se hodně, určitě sem ještě budu jezdit. Spadalo by to, shnilo by to, tak se to zmoštuje a vypije,“ říká.

Jablka od ní převzal zahrádkář Stanislav Mareš. „Nasypeme je do drtičky, tam se nadrtí, pak se musí dát pod lis a začne se lisovat,“ popisuje.

Čtěte také

Několik zákazníků, kteří přijeli do moštárny, obsloužil i předseda zahrádkářského svazu Nové Hodějovice Milan Syrovátka. Podle něj přivážejí zákazníci především rané ovoce. „Ty pozdně letní jablka už jim padají, ale takové ty zimní odrůdy ještě nemají tu sladkost a vydrží na stromě,“ dodává.

Podle předsedy Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petra Lébra bude letos jablek na moštování dostatek. „Dostatek srážek v letošním roce zajistil, že velikost plodů je dostatečná. Proti loňskému roku bude úroda jablek i výtěžnost vyšší o 10 až 15 procent,“ uvádí.

Většina jihočeských moštáren ukončí provoz na konci října.

Spustit audio

Související