Do jazzového nebe odešel legendární nizozemský hráč na křídlovku Ack van Rooyen, s nímž spolupracoval i český swingař Jan Smigmator

27. listopad 2021

Ack van Rooyen byl pro mě jedním z největších jazzmenů evropské scény. Byl to skvělý hráč na křídlovku. Jeho tón byl pro mě láskou na první poslech. To jsou slova výborného českého swingového zpěváka Jana Smigmatora, která jsou podpořena vlastní zkušeností.

S tímto legendárním holandským hudebníkem se totiž setkal, a to vícekrát, na jednom pódiu a spolupracoval s ním také v nahrávacím studiu.

Jan Smigmator působivě vzpomíná na Acka van Rooyena v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu v aktuálně smutných souvislostech, neboť minulý čtvrtek, 18. listopadu, zemřel v požehnaném věku 91 let tento vynikající holandský hráč na křídlovku a trumpetista. Byl ztělesněním holandské jazzové historie a vystupoval s mnoha mezinárodními celebritami.  Na konci čtyřicátých. let Ack Van Rooyen právě absolvoval konzervatoř, když při návštěvě New Yorku propadl kouzlu jazzu.  Potom v Holandsku založil jazzovou kapelu,  kde působil i jeho bratr Jerry, taktéž známý trumpetista, kapelník, aranžér a autor.

V následujících desetiletích si  Ack van Rooyen získal mezinárodní slávu pro svou virtuózní, hru a elegantní muzikálnost. Léta žil mimo Nizozemí a sólově hrál v mnoha mezinárodních jazzových orchestrech. Mimo jiné hrál také s Milesem Davisem a Dizzym Gillespiem, ale též třeba s orchestrem Gustava Broma,  a nejenom v jeho vlasti se mu dostalo mnoha ocenění. Tón křídlovky Acka van Rooyena vám přiblížíme v několika nahrávkách.   V jedné z nich dokumentujeme jeho blízkou spolupráci s českým swingařem Janem Smigmator na jeho šest let starém albu Time To Swing.

Toho dobrého swingu bude více. Právě 26. listopadu zemřel před 65 roky jedna z největších hvězd historie swingu – kapelník, trombonista i autor Tommy Dorsey a i toto výročí uctíme dvěma snímky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.