Do husinecké pekárny se vrátil život. Nový majitel chce opět péct zdejší vyhlášený chléb

28. únor 2022 14:29

Po dlouhých letech opět z pekárny v Husinci na Prachaticku voní čerstvý chléb. Ten byl v kraji vyhlášený. Zašlou slávu husineckého pečiva se proto pokouší obnovit nový majitel. Ve zrekonstruované parní peci z roku 1955 teď ladí recepturu.

„Pec je na padesát dvoukilových chlebů, ale dáváme jich tam čtyřicet,“ ukazuje parní pec provozní pekárny Klára Šebele.

„Do pece se pouští pára, tím je výjimečná. Když je tam potom pečivo, pára ho krásně uzavře a vevnitř zůstane vláčné,“ dodává majitel pekárny Miloslav Čermák.

Stejně jako zbytek budovy musel pec zrekonstruovat. A i když má stále historický vzhled, pohánět by ji měly moderní technologie. „Pec jsme upravili tak, že v krátké době, až to počasí umožní, pojede na slunce. Bude nás vytápět sluneční energie,“ vysvětluje.

Miloslav Čermák z Husince pochází. I to byl jeden z důvodů, proč se rozhodl pekárnu koupit a loni začátkem roku se pustil do oprav. „Když se mi naskytla možnost koupě téhle budovy s pecí, která tu je, tak jsem neváhal ani chvilku. Prostě jsem to koupil a rozhodl jsem se, že husinecký chléb vrátím zpátky,“ líčí.

Čtěte také

Pekárna vznikla v roce 1955. Od té doby až do revoluce v ní bylo učňovské středisko. „Procházelo tudy plno pekařů. Potom budovu získali v restituci zpět původní majitelé, pekárnu zavřeli, všechno odvezli. Nebylo tu nic, přes třicet let to chátralo a my jsme se do toho loni pustili,“ vypráví Miloslav Čermák.

Na pomoc přišli do Husince i bývalí zaměstnanci pekárny. „V uplynulém roce jsem poznal mnoho pekařů, kteří se tady vyučili, nebo zdejším provozem prošli. Mluví nám do toho, využíváme jejich zkušeností a dovedností,“ dodává majitel.

„Pamatuji si, že do té pekárny jezdili i lidé z Budějovic, brali si po deseti bochnících a rozváželi je známým. Husinecký chleba byl vyhlášený po celém kraji. Těším se, že bude stejně dobrý, protože byl opravdu vynikající,“ vzpomíná husinecká rodačka Milada Škopková.

První pečivo by lidé mohli ochutnat už za dva týdny. K dostání bude v podnikové prodejně přímo v Husinci, ale i v některých okolních obcích.

Spustit audio

Související