Dlužníci se můžou zbavit některých exekucí. Začíná další Milostivé léto

1. září 2022 11:08

Od začátku září do konce listopadu 2022 mají lidé v exekuci opět šanci snížit výši svých dluhů. Začíná Milostivé léto II. Vztahuje se na ty, kteří dluží vybraným veřejným a některým soukromým institucím. Stačí, když zaplatí původní dlužnou částku a paušální poplatek exekutorovi ve výši zhruba 1800 korun.

První Milostivé léto, které se uskutečnilo na přelomu roku, pomohlo desítkám tisíc lidí. A od druhého kola si například jihočeské Krizové centrum Theia slibuje ještě víc.

„Klienti většinou přijdou a mají nějaké informace z internetu nebo televize, ale stávalo se, že ty informace byly velice kreslené, takže vysvětlujeme, co to Milostivé léto je, na koho se vztahuje, jaké má podmínky,“ popisuje odborná sociální pracovnice Krizového centra Theia Lenka Rosendorfová.

Milostivé léto můžou využít všechny fyzické osoby, které chtějí zastavit své exekuce vedené u veřejnoprávních věřitelů vzniklé před 28. říjnem loňského roku. „To je rozdíl oproti prvnímu Milostivému léto, liší se to ještě tím, že nyní má exekutor povinnost odepsat v určité lhůtě,“ uvádí Lenka Rosendorfová.

Čtěte také

Krizové centrum Theia, které patří mezi největší bezplatné dluhové poradny na jihu Čech, kontaktovaly kvůli prvnímu Milostivému létu desítky klientů. „Z toho se nám podařilo u dvaceti procent dotáhnout situaci do zdárného konce, to znamená zmapovat dluhy, zjistit, že splňují podmínky, a klienti měli dostatek prostředků na splacení jistiny. Bereme to jako úspěch, protože to nebylo zanedbatelné množství,“ doplňuje ředitelka Barbora Čechová.

Dalším důvodem, proč navštívit dluhovou poradnu, je fakt, že se do Milostivého léta zapojují i další instituce. „Příkladem může být dodavatel energií nebo pojišťovna. Nabízíme klientům pomoc se zmapováním, zdali v exekucích mají nějaké věřitele, kteří se k akci připojují,“ říká Barbora Čechová.

Kvůli inflaci i zdražování energií je ale možné, že někteří lidé nebudou mít finance na úhradu jistiny. „Klienti, kteří měli nějaké úspory, které by dnes mohli použít na splacení jistiny, se mohli dostat do situace, kdy finanční rezervy museli využít na běžné náklady, které velmi narostly,“ obává se Barbora Čechová.

Celkově má krizové centrum Theia dluhové poradny v pěti jihočeských okresních městech – v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Písku a Strakonicích.

Spustit audio

Související