Díky zrušení zákazu volného pohybu někteří lidé po delší době navštívili příbuzné v Rakousku

27. duben 2020 06:26

Provoz na jihočeských hraničních přechodech byl první víkendový den po znovuotevření hranic plynulý. Policisté zaregistrovali méně kamionů a více osobních aut. Přes Dolní Dvořiště jezdili do Rakouska většinou pendleři, ale i lidé, kteří se po delší době jeli podívat za příbuznými.

„Jedeme za mojí matkou. Obvykle jí jezdím jednou měsíčně pomáhat, ale teď jsem tam dva měsíce nebyl,“ vysvětloval účel své cesty do Rakouska pan Láďa z Českých Budějovic.

Maminku jel navštívit se svojí dcerou. Do poslední chvíle nevěděl, jestli se přes hranice vůbec dostanou. Policisté na přechodu lidem například vysvětlovali, že se musí vrátit do 24 hodin, aby je nečekala povinná karanténa.

Čtěte také

Alena Dvorožňáková dělá v Rakousku pečovatelku. Rozvolnění pravidel pro cestování do ciziny vítá. „Já si myslím, že to je dobře, protože spousta lidí jezdí do Rakouska pracovat. Potřebujeme už pracovat a tak nějak normálně žít,“ komentovala.

Podle jihočeského policejního mluvčího Jiřího Matznera byl o víkendu provoz na hraničních přechodech bez větších komplikací. „Kontroly trvají na všech přechodech maximálně pár minut, na odbavení čeká zhruba tři až pět vozidel. Provoz je plynulý a krátce po desáté dopoledne začal ještě více utichat,“ popsal.

Pokud by se na hranicích v pondělí tvořily kolony, policie hlídky na přechodech posílí.

Spustit audio

Související