Databáze lidí v bytové nouzi vzniká v Českých Budějovicích. Má jim pomoci řešit jejich problémy

16. září 2022 09:58

Lidi žijící na ulici, v ubytovnách, přeplněných nebo vybydlených bytech mapuje magistrát a dobrovolníci v Českých Budějovicích. Terénní průzkum v takovém měřítku se v krajském městě provádí vůbec poprvé. Sociální pracovníci a neziskové organizace díky získaným informacím můžou snadněji pomoct lidem v bytové nouzi.

Koordinátorka průzkumu Markéta Rous navštívila v jedné z českobudějovických ubytoven Petra Lufta. Ten postupně odpovídá na otázky, které se týkají jeho aktuální životní situace. Prozrazuje, že se potýkal se závislostí na alkoholu a drogách a po odchodu z doléčovacího centra si nemohl dovolit soukromý pronájem.

Nyní pracuje a obývá jeden pokoj na ubytovně. „Udržet si tohle bydlení není problém, chodím do práce, nájem platím, i když občas je to trošku složitější, protože mám ještě insolvenci,“ dodává.

Vyplnění dotazníku zabere zhruba deset minut. Jeho součástí je ještě řada dalších otázek. „Ptáme se, co prožili za traumata, jaké mají příjmy, jestli pobírají dávky, jestli mají exekuce, insolvence, dluhy na výživném, jestli se dlouhodobě léčí,“ nastiňuje Markéta Rous.

Čtěte také

Dobrovolníci oslovili zhruba 200 lidí v bytové nouzi. „Jsou to lidé, kteří žijí na ulici, využívají azylový dům, noclehárnu, žijí v přelidněných bytech nebo nebytových prostorách, jako jsou sklepy, garáže a podobně. Také jsou to lidé, kteří bydlí v nestandartních bytech, kde není dostupná voda, kuchyňská linka, je tam plíseň,“ vyjmenovává František Kaiseršot, ředitel neziskové organizace Mezi proudy, která na projektu s magistrátem spolupracuje.

Terénní průzkum má informační i sociální význam. „Vytvoříme si v databázi osob v bytové nouzi, kde bude nejenom jejich počet, ale budeme mít zmapované jejich konkrétní potřeby, na které můžeme reagovat. Například jim pomůžeme vyřídit dávky, řešit finanční situaci, nesrovnalosti kolem nájemních smluv. A díky tomu, že je oslovujeme, oni už vědí, na koho se mohou obracet, pokud se rozhodnou svojí situaci řešit,“ vysvětluje Šárka Kovárnová z odboru sociálních věcí českobudějovického magistrátu.

Magistrát zpracuje informace z dotazníků do konce září. Potom pro každého osloveného člověka vytvoří nabídku, která pomůže zlepšit jeho životní situaci.

Spustit audio

Související