Jindřichův Hradec má novou noclehárnu pro ženy bez domova. Je třetím takovým zařízením v kraji

26. říjen 2021 08:46

Počet lůžek pro přenocování žen bez domova se v Jihočeském kraji téměř zdvojnásobil. Novou noclehárnu v Jindřichově Hradci otevřela farní charita. Noc v teple tak můžou bezdomovkyně strávit už na třech místech v regionu, kromě Hradce ještě v Českých Budějovicích a Strakonicích.

Jindřichohradecká noclehárna se třemi lůžky a koupelnou se nachází v Domě svatého Antonína v Nežárecké ulici, kde od roku 2013 funguje noclehárna pro muže a už letos v zimě tu farní charita provozovala provizorní noclehárnu pro ženy.

„Město nám výpůjčkou poskytlo jeden ze zdejších bytů a uvolnilo nám sociální zařízení, které do té doby bylo společné pro několik bytů. Díky tomu, že byty nebyly obsazené, bylo možné sociální zařízení poskytnout, nicméně všechno se muselo obcházet a bylo to součástí bytového domu. Díky rekonstrukci se podařilo prostory oddělit,“ popsala ředitelka Farní charity Jindřichův Hradec Karolína Píchová.

Kromě ubytování můžou ženy bez domova využít i kuchyňku nebo si vyprat. Podobné zařízení v Jindřichově Hradci dlouhodobě chybělo. „Dříve jsme se spíš potýkali s bezdomovectvím u mužů, ale v posledních letech jsme zaznamenali i ženy, které se tady pohybují,“ upozornila vedoucí odboru sociálních věcí městského úřadu Zdeňka Šindelářová.

Azylový dům, který město provozuje v Políkně, je určený pouze pro matky s dětmi. Nejbližší noclehárna pro ženy tak doteď byla v Českých Budějovicích. „Ty klientky nikam nedojedou. Nabízeli jsme jim České Budějovice, ale řada z nich, i když by finance na cestu měly, prostě neodjela a radši zůstala v Hradci. Pak se ozývali občané, že přespávají různě na veřejných prostranstvích. Problém to skutečně byl a jsem opravdu ráda, že služba tu teď je a má to nějaké řešení,“ dodala Zdeňka Šindelářová.

Prostřednictvím noclehárny navíc ženy bez domova můžou požádat o pomoc sociální pracovnice a s nimi řešit svoji tíživou životní situaci.

Spustit audio

Související