Dá se ještě normálně žít v centru Krumlova? Umělkyně hledá rodiny, které to na tři měsíce zkusí

2. duben 2018

Zahrát si fotbal na ulici, projet se s kočárkem a pak si sednout na lavičku a povídat s kamarádkou. Pro mnoho z nás běžný obrázek všedního života. Pro obyvatele center turisticky oblíbených měst na seznamu UNESCO něco naprosto nemyslitelného.

Právě na to se pokusí upozornit umělkyně Kateřina Šedá, která se stala vítězkou soutěže Národní galerie na projekt pro mezinárodní bienále architektury v Benátkách 2018. Konkrétní obrysy teď nápad dostává v Českém Krumlově.

Česká televize tu už natočila spot, který má dobrovolníky nalákat na tři měsíce do Krumlova. Měli by tu vést obyčejný život. Stejný, jako před třiceti lety vedli třeba romští manželé Rácovi.

„Cikáni z toho města úplně vymizeli, přitom bydleli v každé ulici. Už neuvidíte, že by se tu místní normálně procházeli, jako to bývalo,“ říká Vlasta Rácová. „Jsou tu samí cizinci a my Krumlováci už pomalu nežijeme,“ dodává Robert Rác.

Historická centra turistických měst jsou vylidněná. Masivní turismus z nich vytlačil běžný život. Výtvarnice Kateřina Šedá to chce ve svém projektu pro letošní bienále architektury v Benátkách připomenout.

„Uchopila jsem to jako sociálně vyloučenou lokalitu. Ty prvky jsou podobné, ať to jsou domy, kde nikdo nebydlí, obchody, které nikdo nepotřebuje, postávající hloučky na ulicích, přes které nemůžete projít, ulice, kde se lidé spíš sobě vyhýbají. To jsou prostě charakteristiky jak vyloučených lokalit, tak nejkrásnějších míst na světě, které jsou na seznamu UNESCO,“ komentuje.

Slavte narozeniny, svatbu, přijeďte do centra s hnojem

Kateřina Šedá proto teď zakládá fiktivní pracovní firmu UNES-CO. Lidem nabízí na dobu tří měsíců práci na plný úvazek nebo brigádu. Úkol mají jediný: vést viditelný normální život.

„Můžete přijít s čímkoli, můžete slavit narozeniny, svatbu, můžete přijet s hnojem přes centrum a za to dostanete nějakou finanční odměnu, že vracíte život do centra. Vybrané rodiny tu začnou žít na začátku června a zůstanou do konce srpna,“ popsala.

Účastníci by se podle ní měli chovat, jako by v Krumlově žili a nepřekáželi jim turisté. „To je na první pohled jednoduchý úkol, ale já myslím, že je to dost složité. Ten projekt není žádné divadlo. Měl by vykopnout otázku, jestli se vůbec v centru Krumlova dá žít, jakým způsobem, kdo tu může žít, jaká jsou ta omezení, proč to takhle vlastně je a případně by měl ideálně nastavit nějakou cestu, jak s tím zacházet do budoucna,“ dodává Kateřina Šedá.

Veškeré dění v krumlovských ulicích by měly do českého pavilonu v Benátkách přenášet v přímém přenosu kamery.

Projektu Kateřiny Šedé se věnuje kulturní magazín Kavárna. Dále přiblíží atmosféru veřejné nahrávky Nostalgia Jazz Quartet v Českém rozhlase a připomene, že humoristický román Svatební cesta do Jiljí vyšel v audiopodobě.

autor: pku
Spustit audio