Čtyři medaile z mistrovství světa přivezla čtrnáctiletá taekwondistka z Třeboně

24. září 2016

Dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili si přivezla třeboňská taekwondistka z mistrovství světa v Itálii. Čtrnáctiletá Anežka Čurdová je pátou světovou šampionkou, kterou za téměř třicet let své existence oddíl vychoval. Studuje gymnázium a trenéři o ní mluví jako o výjimečném talentu.

Před závody trénuje Anežka každý den. A vyplácí se to. Jedno zlato získala v individuálním závodu v mazogi. „To je takový sportovní boj, kdy se mezi sebou pereme,“ vysvětluje.

Jedním z trenérů úspěšné sportovkyně je Zdeněk Chaloupka. „Anežka má určitě obrovský talent, to je na ní za ty roky vidět. Už od začátku se projevovala jako bojovník. Má tu základní dispozici pro sportovní boj, ve kterém získala zlatou medaili na mistrovství světa. Ona se nikdy nebála, vždycky šla dopředu, měla tu buldočí dravost,“ komentuje.

Přímo v zápase Anežku podle jejích slov nikdy nic nebolí, projevuje se adrenalin. „Ale občas po závodech mám modřiny nebo monokly,“ přiznává. O svém úspěchu příliš nemluví. „Taekwon-do není moc známé, a když řeknu, že jsem měla první místo v mazogi, tak lidé stejně neví, o co jde,“ říká.

Anežka Čurdová studuje v Třeboni osmileté gymnázium. „Samozřejmě škola je pro mě prioritou, protože taekwon-dem se nedá živit, ale snažím se to skloubit. Občas je těžké dohánět známky, rodiče musí být smíření s tím, že nemám samé jedničky, sama jsem někdy nervózní a unavená, že musím sedět, učit se a dohánět školu, ale dá se to skloubit,“ popisuje.

Anežka přivezla z mistrovství světa v Itálii do Třeboně individuální zlatou medaili a zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili s týmem.

autor: pfr
Spustit audio