Čistíren odpadních vod u Orlíku přibývá. K tomu, aby z nádrže zmizely sinice, to ale stále nestačí

1. únor 2023 09:35

Zhruba 330 tun čistého fosforu ročně přiteče podle posledních výzkumů do Orlické přehrady. Kvůli tomu se během letních měsíců přemnoží sinice a na mnoha místech je koupání v nádrži zdravotním rizikem. Většině obcí z nejbližšího okolí se za posledních 15 let podařilo vybudovat vlastní čistírnu odpadních vod. Stále ale existují takové, které ji nemají, třeba Albrechtice nad Vltavou.

„V následujícím roce by měla být vystavěná samostatná čistírna odpadních vod pro Albrechtice s kapacitou 500 ekvivalentních obyvatel,“ říká starosta Miroslav Ušatý s tím, že to znamená zároveň vybudování splaškové komunikace po celé obci a připravují se i vodovodní přípojky v ostatních místních částech.

Obec s více než 500 obyvateli dosud vlastní čistírnu nemá. „Základní rozpočet obce je na úrovni 25 až 27 milionů korun a celková investice do čistírny odpadních vod a splaškové kanalizace dosahuje asi 80 milionů. Máme podanou žádost na státním fondu životního prostředí v rámci grantového programu, vedle toho jsme požádali fond o podporu úvěrovou,“ uvádí starosta.

Čtěte také

Přestože vlastní čistírnu má dnes většina obcí v blízkém okolí, fosforu v Orlické přehradě neubylo. „Výstavba čistíren je v pořádku, ale problém je v tom, že v mnoha případech nebyly dobře udělané kanalizace. Velká část fosforového zatížení, které teče z komunálních zdrojů, se na čistírnu vůbec nedostane. Čištění odpadních vod není věc samotné čistírny, ale je to věc celého kanalizačního systému,“ vysvětluje hydrobiolog Josef Hejzlar z Biologického ústavu Akademie věd.

Dalším problémem je prakticky nulová zákonná povinnost obecních čistíren fosfor zachytávat. Poukázala na to i studie, kterou si kvůli kvalitě vody v Orlické nádrži nechal vypracovat Jihočeský kraj.

Podle náměstka hejtmana pro životní prostředí Františka Talíře je proto nutné legislativu změnit. „Dokud se nezpřísní limity na čistírnách odpadních vod, aby bylo povinné odfiltrovávat i fosfor, tak se prostě nepohneme. Zejména tenhle typ odpadu tam totiž teče,“ připomíná.

V letošním roce si hejtmanství nechá vypracovat podobnou studii také ve vztahu k vodní nádrži Lipno. I tam se totiž v posledních letech kvalita vody výrazně zhoršuje.

Spustit audio

Související