Cimrmani a Melody Makers Ondřeje Havelky zahájí festival Okolo Třeboně

28. červen 2018 17:38

Zpěváky Pavla Žalmana Lohonku nebo Romana Dragouna představí letošní festival Okolo Třeboně. V lázeňském městě potrvá do pondělí a nabídne známá jména i začínající folkové kapely.

Ředitelem festivalu je od jeho zrodu Pavel Barnáš. „Začínáme Divadlem Járy Cimrmana, pak pokračujeme Ondřejem Havelkou s Melody Makers, kterým předskakuje kapela Rendez-fou, která začínala v Třeboni na soutěži Houpací kůň a loni byla nominovaná na Anděla,“ zve.

Festival se za více než čtvrt století existence proměnil. Jak říká Pavel Barnáš, spíš než několikahodinovou šňůru šesti i více kapel dává v jednotlivých dnech prostor jednomu nebo dvěma interpretům.

Představuje i začínající muzikanty. „Máme scénu Houpací kůň, která hledá mladé talenty, a ty připojujeme právě k ikonám muziky, třeba zmíním Hanu a Petra Ulrychovi, Žalmana, Romana Dragouna nebo Dušana Vančuru ze Spirituál kvintet. Promícháváme to, aby si lidé užili celý velký tříhodinový koncert,“ vysvětluje Pavel Barnáš.

Houpací kůň nabídl lidovky z britských hospod i písničky ze soudních síní

V Českém rozhlase České Budějovice se představila vítězná kapela z přehlídky Houpací kůň - mladoboleslavská Isara

Už poosmé se přestěhoval Houpací kůň ke Třem lvům. Ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice vystoupila vítězná kapela ze stejnojmenné přehlídky nadějných písničkářů i skupin, která je součástí festivalu Okolo Třeboně.

Scéna Houpací kůň za pár let své existence objevila a doslova uvedla do profesionálního muzikantského světa takové hudebníky, jako je Tomáš Klus nebo kapely Jelen a Jananas.

„Já bych byl rád, aby Třeboň byla taková mateřská školka pro tyto kapely, které začínají. Letos se nám přihlásilo více než osmdesát kapel. Z toho přátelé muzikanti, dramaturgové, režiséři, zvukaři, textaři, lidé, kteří mají k žánru blízko, vybírají šest finalistů, sedmého vybere veřejnost. Ti se utkají v zámeckém parku v sobotu a vyvrcholí tím scéna Houpací kůň,“ dodává Pavel Barnáš.

A vítěz letošní soutěže si na podzim zahraje v Českých Budějovicích v Českém rozhlase a příští rok na hlavním pódiu s hvězdami festivalu Okolo Třeboně.

autor: pku
Spustit audio

Související