Český Krumlov vybral firmu, která zrekonstruuje areál bývalých klášterů

18. říjen 2012

Další krok k využití areálu bývalých klášterů v centru města udělala českokrumlovská radnice.

Radní teď vybrali firmu, která se postará o rekonstrukci objektů. Do výběrového řízení, které trvalo od jara, se přihlásilo sedm firem. Rozhodovalo se nakonec mezi třemi z nich. Čtyři totiž kvůli chybám ve svých nabídkách ze hry vypadly.

„Úplně nejdůležitější pro vyloučení z té zakázky jsou numerické chyby v rozpočtu. Firmy, si nepřekontrolovaly, zda mají všechny buňky v Excelu a tak dále. A další věcí byly chyby, které mě úplně šokovaly. Jedna firma měla subdodavatele, který měl dodávat část stavby zhruba za padesát milionů korun: finální dodávky, truhlařinu, tesařinu, zedničinu, zkrátka ty nejdůležitější věci, co budou vidět, a ta firma na to neměla živnostenské oprávnění,“ kroutí hlavou starosta Českého Krumlova Dalibor Carda (ČSSD).

Vítězná firma vyhrála zakázku s nabídkovou cenou zhruba 154 milionů korun bez DPH. Město revitalizaci klášterů zaplatí ze získané dotace. Doposud se proinvestovalo kolem70 milionů korun na projekční a další práce.

Pokud se nikdo neodvolá, může město přistoupit s firmou k podepsání smlouvy. Místostarostka Jitka Zikmundová upřesňuje závazné termíny pro dokončení jednotlivých etap rekonstrukce areálu klášterů: „Finální milník milníků je duben 2014.“

V areálu klášterů mají vzniknout muzejní expozice, centrum barokní kultury či zázemí pro tvůrčí dílny.

autor: Ivan Mls
Spustit audio