Český Krumlov se může pyšnit titulem Férové město

26. září 2012

Město Český Krumlov získalo dnes titul Fairtradové město. Titul získávají evropská města, která podporují takzvaný férový obchod. Ten zaručuje výrobcům surovin zejména ze zemí třetího světa spravedlivou odměnu za jejich práci.

Český Krumlov je po Volyni, Litoměřicích a Vsetínu teprve čtvrtým českým městem, které titul získalo. Dalších osm žadatelů o něj usiluje.

Hlavním propagátorem myšlenky Fair trade v Českém Krumlově je zdejší lékař a člen ekologické komise města Pavel Hausdorf. „Pro získání titulu Fairtradové město jsme museli zajistit spotřebu výrobků Fair trade ve městě a mít i restaurační zařízení. Podmínek je více. Časem také asociace Fair trade zkoumá, zda město podmínky dál dodržuje. Dokonce vím o městech, která o titul i přišla. Musíme se dál snažit,“ říká Pavel Hausdorf.

Fairtradových měst je v celé Evropě asi tisíc. Celé hnutí se snaží pomáhat lidem v zemích třetího světa. Podle obchodníka s výrobky Fair trade z Českého Krumlova Jiřího Blocha je to nejlepší způsob podpory. „Nejznámější způsob pomoci je finanční humanitární pomoc. Ale dát lidem ze zemí třetího světa šanci uživit se vlastní prací, je mnohem efektivnější a hlavně trvale udržitelné,“ zdůrazňuje Jiří Bloch.

Získání titulu Fairtradové město věnovala českokrumlovská radnice i výstavu ve foyer s fotografiemi z Jižní Ameriky. Cestovatelé Tomáš Hájek a Stanislav Komínek na své výpravě do Peru zjišťovali, zda zapojení do Fair trade tamním pěstitelům kakaa a cukrové třtiny zlepšuje život. Výstava fotografií potrvá ve foyer českokrumlovské radnice do 26. října.


Fair trade je způsob obchodu, který dává příležitost pěstitelům, řemeslníkům a zaměstnancům v rozvojových zemích uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Fair trade je založen na partnerství mezi těmi, kdo vyrábí zboží, a těmi, kdo jej spotřebovávají. (http://www.fairtrade.cz/)

autor: Ivan Studený
Spustit audio