Českokrumlovská zámecká věž má po více než sto letech znovu všech pět zvonů

4. říjen 2021 08:22

Váží skoro metrák, má ladění f2 a po více než sto letech opět rozezněl zámeckou věž v Českém Krumlově. Do dominanty města na seznamu UNESCO se díky místním nadšencům vrátil pátý zvon. Na ochoz ho museli po laně vytáhnout horolezci.

Zvon odlil ve své dílně v Myslkovicích na Táborsku Michal Votruba. „Zvon svatého Františka má hmotnost 97,7 kilogramů, v průměru měří 52,5 centimetrů a je laděný do tónu f2. Je o něco větší, aby ladil s ostatními zvony na věži, ale je zavěšený na originálním závěsu a srdce je vykováno podle dobového vzoru,“ popisuje.

S výsledkem je spokojený a výrobu zvonu pro Český Krumlov bere jako jednu ze svých nejvýznamnějších zakázek. „Nám se zvon podařilo odlít napoprvé, čistě a hlavně, co se týče zvuku, to byl víceméně experiment. Zvonové žebro, které je použito, není moje běžná praxe, ale šli jsme do toho a překvapil nás ten výsledek, že jsme docílili přesného ladění k ostatním zvonům,“ doplňuje.

Čtěte také

Původní barokní zvon byl na věži do roku 1917, kdy ho vojáci roztavili na zbraně. „V Českém Krumlově bylo zrekvírováno přes 14 zvonů pro válečné účely, ze zámku čtyři. Jeden byl právě ze zvonice zámecké věže,“ připomíná kastelán Pavel Slavko.

Podle něj je návrat zvonu na věž velkou událostí v dějinách této památky. „Zámek se dostává do původní kompletace, po třech generacích souzvuk všech pěti zvonů v plné kráse. To neměl za posledních sto let nikdo šanci slyšet,“ říká.

O obnovení zvonu se postaralo místní seskupení Proradost, které na výrobu sehnalo peníze. „Oslovili jsme Krumlováky a milovníky Krumlova, během chvilky se peníze sešly. Pak jsme hledali zvonaře a ve spolupráci se zámkem jsme zvon odlili,“ dodává zakladatel spolku Ladislav Pouzar.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související