Českobudějovická nemocnice získala na urychlovač peníze z EU

9. červenec 2009

Více než 83 milionů korun získala českobudějovická nemocnice z fondů Evropské unie na přístrojové vybavení Onkologického centra. 20 milionů bude například investováno do modernizace jednoho ze dvou lineárních urychlovačů, které se užívají pro ozařování zhoubných nádorů.

A prospěch z toho budou mít v první řadě samozřejmě onkologičtí pacienti, připomněl Jaroslav Novák, člen představenstva akciové společnosti Nemocnice České Budějovice: "Tato investice umožní, že budeme mít dva zcela srovnatelné přístroje, které se budou moci zastoupit při technické odstávce a povinných prohlídkách. V případě, že pacient léčený na jednom přístroji by léčbu musel přerušit, což je krajně nepříznivé z hlediska konečného efektu, tak bude mocí být jeho záření dokončeno na druhém přístroji, který po modernizaci bude zcela identický a bude moci provádět nejmodernější techniky ozařování nádorových ložisek."

Za peníze z Evropské unie nemocnice dále pořídí například robotický systém na ředění cytostatik a biologické léčby nebo další magnetickou rezonanci v hodnotě 31 milionů korun. Finanční injekci z Evropské unie dostalo nejen českobudějovické Onkologické centrum, ale i dalších 11 onkocenter po celé republice.

Spustit audio