České dráhy rozšířily síť cyklopůjčoven

7. červen 2009

České dráhy rozšířily od 1. června síť železničních půjčoven kol v jižních Čechách. Na jihu Čech tak přibyla nejen místa, kde si zájemci o cykloturistiku mohou kola půjčit, ale také ta, kde je možné je vrátit.

Nově mohou této služby využít v železničních stanicích Strakonice, Vyšší Brod, Kubova Huť, Vimperk, Sezimovo Ústí nebo Milevsko. Na území jihočeského regionu se tak kola vrací na 14 místech, zatímco půjčoven funguje 13.

Toto číslo však bude platit pouze do 1.července, kdy do systému nových půjčoven, které jsou například v Horní Plané, v Černé v Pošumaví nebo v Lipně nad Vltavou, přibude ještě jedna, a to přímo na státní hranici s Německem v Novém Údolí.

Pavel Kosmata z Krajského centra Českých drah v Českých Budějovicích vysvětlil, za jakých podmínek je možné služeb železničních cyklopůjčoven využít: "Zájemce o půjčení jízdního kola v půjčovně Českých drah se musí prokázat dvěma osobními doklady, buďto občanským průkazem, řidičským průkazem nebo cestovním pasem. Jako druhý doklad dokonce uznáváme i slevovou kartu Českých drah. Při půjčení jízdního kola je potřeba složit kauci ve výši 1000 korun za jedno jízdní kolo. Skupinová kauce pro dvě a více jízdních kol je ve výši 2 tisíc korun."

Pak už jen zbývá zaplatit půjčovné, které je nižší pro majitele slevových karet Českých drah, za vybrané kolo pro dospělé či děti, cyklistické přilby, popřípadě další příslušenství. Po odevzdání kola v jednom z vratných míst bude složená kauce vyplacena zpět.

Kola je možné vracet i na jiném místě, než kde si ho vypůjčíte. Učinit tak můžete nově také mimo jihočeský kraj, a sice ve Znojmě, Telči a Jihlavě.

autor: Michaela Vrácovská
Spustit audio