Části školáků začaly vánoční prázdniny s předstihem. Ředitelé některých škol vyhlásili tři dny volna

21. prosinec 2021 09:47

O tři dny delší vánoční prázdniny mají děti na některých školách. Jejich ředitelé využili svou pravomoc a vyhlásili ředitelské volno. Chtějí tak zamezit šíření koronaviru mezi žáky a učiteli a dát jim možnost odpočinout si po neustálém střídání prezenční, distanční a hybridní výuky. Většina jihočeských škol ale ve výuce pokračuje i před Vánocemi.

Například na gymnáziu v Třeboni bylo pondělí 20. prosince úplně běžným školním dnem. Vánoční prázdniny pro studenty této školy začnou podle harmonogramu až ve čtvrtek. „My jsme do poslední chvíle doufali, že centrálně ministerstvo dovolí uzavřít školu už v pátek, že prostě přejdeme na distanční výuku, ale když se to nestalo, tak budeme tři dny normálně učit,“ říká ředitelka Anna Kohoutová.

Studenty se od září snaží držet v homogenních skupinách, aby se třídy nemísily. I proto letos škola nepřipravuje tradiční předvánoční akce – show v divadle ani sportovní turnaj. „To ale neznamená, že jsme úplně zrušili atmosféru Vánoc na naší škole. Každý třídní učitel se s tím popasovává podle svého a dobře vím, že každá třída bude mít nějaké hodiny věnované předání dárků,“ dodává Anna Kohoutová.

Čtěte také

Na základní škole v Kardašově Řečici je také hlučno. Děti tam tento týden vystřídali stavaři. „Rekonstruujeme učebnu a k tomu je potřeba udělat některé bourací práce. Dohodli jsme se se zřizovatelem a stavební firmou, že bude vhodné vyhlásit ředitelské volno, aby se práce stihly a nenarušovaly výuku,“ popisuje ředitelka Jana Hýbková.

Základní škola v Kardašově Řečici nabídla rodičům pro jejich děti v době ředitelského volna družinu. „Dokonce jsme nabízeli celodenní provoz i obědy, protože naše školní jídelna vaří i pro mateřské školy v okolí. Nejdřív byl zájem ze strany rodičů dvou dětí, ale když zjistili, že je jich tak málo, tak od toho ustoupili, takže je družina zavřená,“ uvádí ředitelka.

Delší vánoční prázdniny mají také žáci základních škol ve Strakonicích, tři dny ředitelského volna vyhlásili ředitelé už v říjnu. Důvodem je podle ředitele základní školy F. L. Čelakovského Radka Čejky náročná výuka během pandemie, kdy se střídá prezenční, distanční a hybridní výuka.

Všichni žáci, ať už mají vánoční prázdniny prodloužené o tři dny ředitelského volna, nebo jim začnou až 23. prosince, se do lavic vrátí 3. ledna.

Spustit audio

Související