Část úrody kukuřice zničila divoká prasata. Škody na jihu Čech jsou letos větší než v loňském roce

22. září 2023 08:19

Divoká prasata dělají letos v některých lokalitách na jihu Čech větší škody v porostech kukuřice. Myslivci si to vysvětlují tím, že v lesích není tolik žaludů a bukvic jako loni. Proto černá zvěř hledá potravu jinde. Rostliny potom ale už není možné sklidit.

„Tady v kukuřičném poli v blízkosti lesního komplexu leží všechny rostliny na zemi, některé palice jsou již zkonzumovány. Jasným důkazem toho, že škody způsobila černá zvěř, jsou pobytové známky, hlavně stopy,“ ukazuje předseda Výrobně obchodního družstva Lidmovice na Strakonicku Lukáš Širer.

„Velké množství palic zůstává ležet na zemi. Tyto palice zaoráme. Momentálně zde nesklidíme na zhruba hektarové ploše ani stéblo,“ dodává.

Zemědělec Lukáš Širer, který je sám také myslivcem, má pro řádění divočáků v kukuřici možné vysvětlení. „Myslím si, že letošní rok bude bohatý na stav černé zvěře. Loňský rok byl semenný, alespoň tady v našich končinách, spousta černé zvěře měla hodně selat, bude prostě víc kusů,“ uvažuje.

Podle jednatele Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích Pavla Pletky jsou na jihu Čech ale i lokality, kde škody způsobené černou zvěří zemědělci nezaznamenali. „Tam, kde se střílelo hodně, hlavně bachyně, ty přírůsty nejsou takové. Z toho vyplývá, že nemůžou být ani škody, když tam černá zvěř není,“ uvádí.

Čtěte také

Ne každé myslivecké sdružení je ale schopné zvýšit odlov černé zvěře. „I přesto, že místní sdružení má relativně hodně mladých členů, jsme bohužel všichni zaměstnáni a není možné věnovat se lovu intenzivně po nocích,“ připomíná Lukáš Širer.

Majitel, nebo ten, kdo pozemek obhospodařuje, má nárok na odškodnění. „Poškozený po vzniku škody oznámí písemně uživateli honitby uplatnění nároku na náhradu škody spolu s jejím vyčíslením. V případě, že nedojde k dohodě a uživatel honitby nenahradí škodu do šedesáti dnů, může poškozený svůj nárok uplatnit u soudu,“ říká mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Petr Koutenský.

K tomu ale podle členů několika oslovených mysliveckých sdružení dochází ve zcela výjimečných případech. Myslivci kompenzují zemědělcům škody buď ve formě naturálií, nebo brigád.

V plánované novele mysliveckého zákona zavede ministerstvo zemědělství celostátní evidenci škod způsobených zvěří. Ta se zohlední při stanovení plánu lovu pro další rok.

Spustit audio

Související