Úroda kukuřice bude podprůměrná. Zemědělci musí najít alternativní zdroje krmení i biomasy

14. září 2023 11:12

Kukuřice na některých polích na jihu Čech narostla pouze do poloviční výšky oproti loňsku. Sucho si vybralo svou daň i u této plodiny. Zemědělci už teď ví, že úroda kukuřice bude podprůměrná.

Sklizeň kukuřice letos postupuje rychle. „Práce probíhají velmi rychle. Je méně hmoty, počasí nám přeje, je sucho, všude projedeme,“ popisuje předseda Výrobně obchodního družstva Lidmovice na Strakonicku Lukáš Širer.

Podmínky pro sklizeň jsou sice ideální, ale o výnosech kukuřice se to říct nedá. „Porosty jsou velmi nevyrovnané a letošní rok je ve srovnání s předchozími lety velmi podprůměrný. Jsme zvyklí, že výnos bývá kolem 32 tun zelené hmoty na hektar, letos se pohybujeme kolem 25 tun,“ potvrzujeme Lukáš Širer.

O třetinu nižší výnosy kukuřice očekává většina jihočeských zemědělců. „Většina kukuřice se začala sít až v květnu a de facto se sela až do začátku června, to je tady věc nevídaná. To už poznamenalo začátek růstu rostliny. Kytky dostaly další ránu v červenci, kdy byly dva týdny naprostých veder bez srážek a vývoj rostlin se prakticky zastavil,“ vysvětluje člen komoditní rady agrární komory Vlastimil Daňhel.

I když bude letos senáže z kukuřice méně, Výrobně obchodní družstvo Lidmovice neuvažuje o snižování počtu skotu. „Počítáme s tím, že se nám povede sklidit třetí seč trav a jetelů,“ říká Lukáš Širer.

Alternativy za kukuřici v živočišné výrobě i jako zdroje biomasy pro bioplynovou stanici má i předseda představenstva Zemědělské společnosti Dubné Jiří Spěváček. „Máme zasetou obilnou směsku, sejeme ozimé žito, které je také na senáž. Do bioplynové stanice budeme přidávat další alternativy obilí,“ uvádí.

Sklizeň kukuřice skončí v polovině října.

Spustit audio

Související