Čas, peníze i ruce laborantek při testování na koronavirus ušetří nové přístroje

12. červen 2021 14:05

Na případné plošné PCR testování školáků se připravuje písecká nemocnice. Aby mohla navýšit kapacity testů na koronavirus, pořídí dva nové přístroje, izolátor a pipetovací automat.

Pipetovací automat sníží cenu PCR testů, umožní zpracovat víc vzorků a laborantkám ušetří hodně práce. „Je to manuální činnost, děláme pořád to samé, takže za chvíli hrozí zánět šlach. Jedna laborantka dělá 250 vzorků a ta akce se pořád opakuje. Pipetovací přístroj připraví za 75 minut 470 vzorků, což by laborantka prostě nevydržela,“ popisuje Jana Hrdličková.

Jako laborantka zároveň musí být velmi pozorná, pracuje totiž s mikrolitry roztoku. „To není ani celá kapička a uhlídat všechny vzorky je opravdu náročné. Díky přístroji bychom se tak mohli vyhnout i lidské chybě,“ dodává.

V příštím týdnu dorazí oba stroje do písecké nemocnice, která je začne zkoušet. Potrvá to asi měsíc. „Nemůžeme si dovolit přivézt přístroj a hned na něm dělat ostré vzorky. Nejdřív musíme vyzkoušet, že skutečně funguje, jak výrobce a dodavatel uvádí,“ vysvětluje primářka Věra Kůrková.

Do běžného provozu by se izolátor a pipetovací automat mohly zapojit v průběhu letních prázdnin.

Spustit audio

Související