Čarodějnice stále žijí mezi námi!

28. duben 2013

Poslední dubnové vydání Druhého dechu jsme věnovali čarodějnicím, které stále žijí mezi námi. I když rozhodně není žádoucí pálit je na hranici.

Ať už si to uvědomujeme, či nikoliv, zvyk pálení čarodějnic připomíná osudy statisíců lidí převážně žen, které v dobách až překvapivě nedávných skutečně skončily na hranici. Poslední a také největší čarodějnický proces u nás, jemuž je věnován i slavný román Václava Kaplického, se udál na konci sedmnáctého století.

„Budiž známo, že všichni ti, kteří jsou obecně nazýváni čaroději, a ti, kteří jsou zběhlí ve věšteckém umění, se vystavují trestu smrti. Neboť čarodějnictví je nejvyšší velezradou proti božímu majestátu,“ hovoří o čarodějnicích kniha Malleus maleficarum. Kniha, která je často ovšem mylně zmiňována, co by pomůcka inkvizitorů, kteří řídili čarodějnické procesy. V těchto procesech byly dle prazvláštních pravidel, souzeny tisíce lidí.

Malleus Malleficarum je sice skutečnou a v jistých dobách dost často vydávanou i oblíbenou knihou, ovšem sama církev ji nikdy nepřijala za oficiální učení a její autor opravdový inkvizitor a lovec čarodějnic Henrich Kamer čelil na konci 15. století velkému odporu ze strany mnoha církevních osobností a vzdělanců své doby. To ale nic nemění na tom, že v důsledku čarodějnických procesů zahynulo v průběhu necelých tří set let v celé Evropě podle některých zdrojů až tři sta tisíc zřejmě zcela nevinných lidí.

Za čarodějnice byly označovány hlavně ženy, které se věnovaly věštění, léčení a porodní báby. Je zajímavé, že porodní báby, které žijí a pracují v dnešních dobách a nyní v časech obrody alternativních porodů je jim věnováno dost pozornosti, dodnes občas nazveme slovem čarodějnice. Příkladem může být skutečná porodní bába, která chodí pomáhat rodičkám, co se rozhodly pro domácí porod Johanka Kubaňová. Ta říká, že ženy jejího ražení by možná i dnes někteří rádi viděli na hranici.

Představili jsme i Ivanu Píhovou, která se věnuje alternativnímu léčení, věštění z karet a numerologii. Dáma, jejíž knihovna je plná učebnic okultních věd, věří, že v minulém životě skutečně mohla být čarodějnicí. V současném zvyku pálení čarodějnic v předvečer prvního máje už ale Ivana Píhová nic nebezpečného nevidí.

Do třetice jsme při svém hledání novodobých čarodějnic navštívili Jitku Srncovou z Českého Krumlova, která se věnuje astrologii. Svou disciplínu vědeckým světem naprosto zavrhovanou ale nepovažuje za okultismus ale spíš za výsledek pozorování a statistického hodnocení.


autor: Ivan Studený
Spustit audio