Čalounickému řemeslu se v Lišově učí truhláři i projektová manažerka

16. březen 2020 11:56

Budoucí čalouníci se v Lišově učí řemeslu na nejmodernějších strojích. Škola do nich investovala přes tři miliony korun. Vyrobit matrace nebo opravit staré křeslo se naučí truhláři a další zájemci.

Pro studium čalounictví se rozhodl například Lukáš, který už na lišovském středním odborném učilišti absolvoval obor truhlář. „Když budu schopný udělat jako truhlář kostru nábytku a potom ho i očalounit, připadá mi to jako dobrý nápad. Navíc zkrácené studium oboru čalouník trvá jen rok, tak jsem si řekl, proč ne,“ popisuje.

Jeho spolužačkou je například i projektová manažerka Martina. „Prostě mě to baví, chtěla jsem to dělat už před několika lety, a teď když mi děti povyrostly, jsem se rozhodla, že do toho půjdu. V práci musím permanentně koukat do počítače, soustředit se, pracovat hlavou, tady můžu víc zapojit ruce, což je fajn,“ vysvětluje.

Čtěte také

Stejně jako dalších sedm studentů teď může na učilišti využívat nejmodernější šicí stroje. Škola za ně zaplatila tři a půl milionu korun. „Máme třináct nových šicích specializovaných strojů, například řasící stroje, prošívací, stroj s dlouhým ramenem, obnitkovačky. Prostě nám zdokonalí naši výrobu a umožní nám to dělat i zakázky, které jsme dřív dělat nemohli,“ uvádí učitelka odborného výcviku a odborných předmětů Markéta Říhová.

Během studia oboru čalouník žáci pracují i na reálných zakázkách. „Tady nám přivezli třeba odrbané staré křeslo. Truhláři opravili celou kostru a pak z toho vyšel krásný kousek,“ ukazuje učitelka.

Projektová manažerka Martina by se po ukončení studia chtěla řemeslu věnovat hlavně jako svému koníčku. „Myslím si, že na to, abych byla samostatná čalounice, to asi nebude, spíš jako zpestření mojí práce,“ dodává.

Přihlášky na střední školy už museli žáci devátých tříd odevzdat. Střední odborné učiliště v Lišově ale předpokládá, že vypíše ještě jeden nebo dva náhradní termíny, během kterých se budou moct zájemci nejen o studium oboru čalouník přihlásit.

Spustit audio

Související