Busta Járy Cimrmana ozdobí břeh Lipna ve Frymburku. Bude připomínat pobyt fiktivního českého génia v tamním starobinci

22. duben 2024 15:26

Na břehu Lipna se objeví busta Járy Cimrmana. Fiktivní český génius se totiž léčil s asijskou chřipkou ve starobinci ve Frymburku na Českokrumlovsku a celá hra Lijavec Divadla Járy Cimrmana se tam odehrává. Tři umělecké návrhy portrétů vytvořili studenti katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Tohle je busta Járy Cimrmana, ale ve velmi abstrahované podobě. Je zpracovaná do tvaru pumpy v zimě, inspirovaná hrou Lijavec,“ ukazuje studentka katedry výtvarné výchovy Alisa Raff.

Ta pochází z Ukrajiny a Járu Cimrmana dosud znala jen trochu. „Přítel má moc rád tohle divadlo, ale je to takový hodně specifický český humor. Pro cizince je to náročnější, řekla bych, musela jsem na tom trošku máknout,“ usmívá se.

Návrh vytvořila společně s Adélou Čihákovou a Janem Procházkou, který připomíná, že busta vychází z jednoho momentu ve hře Lijavec. „Cimrman se během pobytu ve starobinci ve Frymburku účastnil takového maškarního bálu. A převlékl se za pumpu v zimě,“ říká.

Obličej fiktivního génia samozřejmě vidět není, jen určité náznaky. „Ve velmi malém náznaku je vidět možná jeho oko, oči, ale jinak je zkrátka všechno schované. Busta je vysoká asi sedmdesát centimetrů, aby se ještě vešla do pece,“ upřesňuje Jan Procházka.

Druhý návrh, který trojice studentů vytvořila, se jmenuje Cimrman s utěrkou. „To je jiný moment ze Lijavce, kdy Cimrmana napadla paní správcová utěrkou. Zase bohužel nevidíme Cimrmanův obličeji, je zakrytý tou utěrkou. Je tady jen náznak hlavy, krku, jde opět o takový humorný moment,“ popisuje Jan Procházka.

Čtěte také

Třetí návrh pak zachycuje Cimrmana, jak si chrání obočí před správcovou starobince. Vytvořil jej výtvarník a absolvent katedry výtvarné výchovy Jaroslav Svoboda.

Součástí jednoho z návrhů je ruka s prstem, který kamsi ukazuje. „Má ukazovat na místo, kde byl starobinec ve Frymburku. A on tam skutečně byl,“ vysvětluje Jan Procházka.

Díla doplní tabulka s Braillovým písmem, a budou tak přístupná i zrakově hendikepovaným. „Ty práce jsou připraveny tak, aby byly i pro návštěvníky s vadami zraku. Jsou opatřené jednak textem v Braillově písmu a jednak QR kódem, prostřednictvím kterého se lidé dozví něco o historii a díle,“ doplňuje Josef Lorenc z katedry výtvarné výchovy, pod jehož vedením studenti pracují.

Busta Járy Cimrmana bude od léta stát u cyklostezky poblíž frymburského přívozu. Vítězný návrh vyberou zastupitelé Frymburku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související