Budějovická nemocnice pomáhá rodičům nedonošených dětí zajistit další péči

4. březen 2017

Unikátní propojení zdravotnické péče a sociálních služeb nabízí českobudějovická neonatologie. Rodinám předčasně narozených dětí nabízí krizová interventka už při hospitalizaci spolupráci s Ranou péčí. Nenastává tak prodleva, kdy se k dětem terénní služby dostaly až několik měsíců po porodu.

Terapeutka Rané péče pomáhá například Zdeňce Prokopové a jejímu osmiměsíčnímu synu Štěpánovi, který se narodil o deset týdnů dřív. „Ranou péči nám doporučila krizová interventka na neonatologii už krátce po porodu. Byla naší laktační poradkyní, takže jsme k ní měli důvěru, byla tam od začátku a byla první osobou, která mi přinesla fotku Štěpánka s tím, že se nemám čeho bát,“ vzpomíná.

U nedonošených dětí je ohrožený mimo jiné zrak. „Je důležité říct, že spolupráce s terapeutkou Rané péče teď není jen o podpoře zrakových dovedností Štěpánka, ale přes ten zrak, zrakově stimulační pomůcky se vyvíjí dítě celkově,“ dodává Zdeňka Prokopová.

Jako krizová interventka na českobudějovické neonatologii působí Eva Führerová. „Maminky se samozřejmě moc těší domů, protože v nemocnici tráví dlouhou dobu, ale jak se to blíží, začnou mít hrozný strach, co budou doma dělat, když nebudou mít poblíž sestřičku. Začnou vyvstávat různé otázky, nejsou si jisté, takže v tu chvíli nabízím maminkám právě služby Rané péče. To je pro ně záchytný bod a pevná půda pod nohama,“ popisuje.

Podle Jany Tušlové, vedoucí českobudějovického střediska Rané péče, jde ve spolupráci neonatologie a Rané péče o velký průlom. A ten pomáhá hlavně dětem. „Zatímco v minulosti k nám čtvrtina klientů chodila od místních jihočeských lékařů a děti přicházely třeba po roce, v současnosti k nám chodí 70 procent miminek z neonatologie a přichází ještě před řádným termínem porodu. Díky tomu je velká šance, že během prvních třech měsíců života dokážeme nastimulovat mozek tak, aby se dobře rozvíjel,“ vysvětluje.

autor: pfr
Spustit audio