Borovany na Českobudějovicku mají novou mateřskou školu uprostřed zámeckého parku

27. srpen 2024 11:24

Exkluzivní adresu má nová budova mateřské školy v Borovanech na Českobudějovicku. Stojí totiž v centru města uprostřed rozlehlého zámeckého parku. Děti ji začnou navštěvovat už od příštího týdne, kdy po prázdninách začíná školní rok.

„Nová budova mateřské školy má kapacitu 64 míst. Od září otevíráme jednu třídu a postupně budeme přidávat další,“ říká ředitel mateřské školy v Borovanech Vít Sumerauer.

Školka stojí v zámeckém parku za mohutnou kamennou zdí. Právě to je podle starosty za sdružení Pro Borovansko Víta Fialky její velkou přidanou hodnotou. „Já říkám, že je to náš klenot. To prostředí je mimořádné, výjimečné a nová budova po rekonstrukci úplně září,“ komentuje.

Město se pro výstavbu nové školky rozhodlo z několika důvodů, jedním z nich je předpokládaný populační vývoj. „Město Borovany má ambiciózní plány na rozvoj, co se týče bytové výstavby, takže očekáváme, že děti mít budeme, a chceme být připravení. V neposlední řadě nám jde o kvalitu, školky bývají někdy přeplněné, fungují na výjimky, a to my prostě nechceme. Chceme, aby tam dětí bylo akorát, aby učitelky na ně měly čas a prostor, to je naše priorita,“ zdůrazňuje Vít Fialka.

Čtěte také

Uvnitř budovy už je všechno připravené na začátek školního roku. „Když jsme vybavovali jednotlivé třídy, vybírali jsme i různé barvené tóny, pro obklady jsme zvolili motiv s Bobem a Bobkem,“ ukazuje Vít Sumerauer. Hotové jsou už dvě velké třídy s velkými okny, třetí zůstane zakonzervovaná a bude prozatím sloužit jako tělocvična.

Moderní prostředí oceňuje společně se svými kolegyněmi učitelka Pavlína Rodějová. „Jsme nadšené. Já nemohu posoudit, jaké to tu bylo předtím, protože nejsem místní, ale z archivních snímků je jasné, že se školka změnila absolutně k lepšímu. Těšíme se na to, jsou tu velké prostory, budeme mít spoustu místa pro aktivity a hlavně krásnou zahradu,“ říká.

Výstavba nové školky v Borovanech na Českobudějovicku vyšla na téměř 42 milionů korun. Městu s financováním pomohla osmimilionová dotace Jihočeského kraje.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související