Bobby Darin proslavil ve světě Mackieho Messera z Žebrácké opery

14. květen 2021

„Žralok zuby má jak nože a z těch zubů čiší strach“, tak zpíval v Mackiem Messerovi se slovy Jiřího Suchého herec Miloš Kopecký a tato nahrávka vytvoří dobrý základ pro vzpomínku na zdatně swingujícího zpěváka Bobbyho Darina, který tuto písničku ve světovém měřítku patrně nejvíce proslavil.

Právě čtrnáctého května, ovšem před 85 roky, se v New Yorku, ve východním Harlemu, narodil velmi známý zpěvák, ale i úspěšný autor, herec  také dobrý muzikant Bobby Darin, který byl jedním z plejády proslulých Italo-Američanů, jakými byli Dean Martin, Frank Sinatra nebo Perry Como. Jeho vlastní jméno totiž bylo Walden Robert Cassotto. 

Logo

S jeho rodinou to bylo až kuriózně složité a až v dospělosti s velkým vnitřním otřesem zjistil, že žena, kterou považoval za matku, byla ve skutečnosti jeho babičkou, a že jeho domnělá sestra Nina byla jeho maminkou. 

Mimochodem, Bobbyho dědeček z matčiny strany byl takový menší mafián a zemřel ve vězení. Májový zrozenec Bobby Darin si prý vybral jméno podle světelného poutače restaurace s názvem Mandarin, kde ovšem první tři písmena nesvítila, a to zbylé slůvko Bobbyho nějak zaujalo.

Nejprve snil o tom, že bude hereckým idolem. Studium herectví však musel opustit a živil se jako autor reklamních spotů a písniček. V roce 1958 se  Bobbymu podařilo prorazit písničkou Splish Splash, to byla zřejmě vůbec první nahrávka na osmistopý záznam. Mezi jeho další velké hity patřily songy, Dream Lover, Queen of The Hop, ale třeba i Clementine spojená v Čechách opět s Jiřím Suchým.  

Jako herce jste Bobbyho Darina mohli zahlédnout například ve filmu (Českou televizí o svátcích reprízovaném) Italské prázdniny. Zpočátku byl Bobby Darin vnímán jako popová nebo rokenrolová hvězda, rychle však prokázal své schopnosti swingového zpěváka. Třeba právě v Mack The Knife, tedy v Mackiem Messerovi z Žebrácké opery Kurta Weilla a Bertolda Brechta, a také autora anglického textu Marca Blitzsteina, což byl v podání Bobby Darin i cenou Grammy ověnčený velikánský hit.

Těch velkých swingových hitů měl Bobby Darin, který zemřel v pouhých 37 letech, více a všechny zaznějí v malém profilu  v pořadu  V náladě swingu, potažmo jazzu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související