Bleší trh a spousta pěny. Nevšední bylo předávání pololetního vysvědčení v Cehnicích

31. leden 2023 15:24

Úplně poprvé v životě dostali prvňáčci na základních školách vysvědčení. Sice zatím jen pololetní, ale to neubralo na výjimečnosti. Důvod k obavám nemuseli mít malí žáci v Cehnicích na Strakonicku. První půlrok školní docházky zvládli skvěle, a tak dostali všichni dobré známky.

„Tady to pro mě velmi jednoduché, protože je to asi poprvé, co celá moje třída dostává jedničky,“ pochválila prvňáčky třídní učitelka Alena Baníková.

Vysvědčení samozřejmě přebírali i starší žáci. V deskách si ho odnesla například Stela. „Matika mi moc nejde, ale s vysvědčením jsem celkem spokojená. Něco ještě musím zlepšit,“ hodnotila.

I když se žáci cehnické školy pár hodin učili, den předávání vysvědčení nebyl všední. Mohli například prodat nepotřebné věci na tradičním pololetním blešáku. „Prodáváme tu tetovačky, klíčenky, plyšáky a tak dále. Obchody jsou hodně dobře. Peníze si dám do kasičky,“ popisoval Dominik.

Velikou senzací byly pokusy se suchým ledem, které si pro žáky připravili učitelé. Nadšení vyvolalo především obrovské množství pěny, která vznikla smícháním s jarem.

Vysvědčení si v Cehnicích převzalo zhruba 130 žáků. „Tradičně hodnotíme známkami, takže když se někdo opravdu snaží, tak si krásné vysvědčení zaslouží. Žáci na prvním stupni se na to tradičně určitě těší. Myslím, že celkově máme žáky šikovné, opravdu si s nimi dáváme individuálně tu práci, abychom je k učení přitáhli,“ komentovala ředitelka školy Zuzana Drančáková.

I když si vysvědčení v celém Česku přebírali žáci a studenti v úterý, pololetní prázdniny je čekají až v pátek.

Spustit audio

Související