Bestsellery v knihkupectvích nezlevnily. Knihovny proto mají víc rezervací na populární tituly i víc čtenářů

1. březen 2024 12:05

Nulová sazba daně z přidané hodnoty na knihy od ledna zlevnila jen část titulů. Bestsellery si pořád drží v obchodech vysoké ceny. Spousta lidí si je proto chodí půjčovat do knihoven. Jihočeská vědecká knihovna zaznamenala za uplynulý rok nárůst počtu čtenářů o deset procent a eviduje zvýšený počet rezervací na oblíbené knihy.

„Tady zrovna vidíte v rezervacích knihu, která nově vyšla, detektivku Černočerné srdce. Během jednoho týdne máme přes třicet rezervací a první výtisky už tady čekají na čtenáře,“ ukazuje Zuzana Hájková, náměstkyně ředitele Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích, u výdejního pultu jeden z bestsellerů, o který je v knihovně největší zájem.

Knihovnu navštěvuje například Lucie Ťupová, čtenářský průkaz si pořídila nedávno právě i z důvodu vyšších cen v knihkupectvích. „To je dneska obrovská částka. Kupovat knihy prostě nemá moc význam, za pár let to nevyužijeme, proto je lepší půjčovat. A teď jsem tady objevila i Albi knížky, hry, nepřeberné množství věcí, o kterých jsem netušila, že v knihovně jsou. Takže úplně super,“ pochvaluje si.

Čtěte také

Nejvíce rezervací má Jihočeská vědecká knihovna na populární bestsellery. „Mezi ně patří například kniha Gazely od Patrika Hartla, na kterou máme přes sedmdesát rezervací,“ říká Zuzana Hájková. „Díky příznivému rozpočtu z minulého roku jsme mohli nakoupit multiplikáty této knihy, máme jich přes 24, což znamená, že v současné době by se čtenář mohl dočkat té knihy během čtvrt roku,“ dodává.

Vyhledávané jsou také detektivky a thrillery. „Detektivky patří mezi tituly, které si naši čtenáři často půjčují. Je to dáno i tím, že taková literatura se tak často nekupuje, protože stačí si knihu přečíst jednou,“ potvrzuje Zuzana Hájková.

Vedle vysokého počtu rezervací eviduje Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích také rekordní nárůst čtenářů. „Loni přibylo přes dva tisíce čtenářů. V současné době jich máme téměř 21 tisíc a je pravda, že čtenáři si samozřejmě chodí pro ty novinky, o kterých slyší,“ uvádí náměstkyně ředitele.

Podobný příliv čtenářů evidují i městské knihovny po celém Jihočeském kraji. Třeba v Písku byl loni nárůst o sedm procent.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související