Najít knihu v nové budově Jihočeské vědecké knihovny pomáhá i speciální elektronická vychytávka

27. duben 2021

Zcela novou budovu otevřela Jihočeská vědecká knihovna na Lidické třídě v Českých Budějovicích. Zároveň upravila první patro stávající budovy. Získala tak zhruba 1700 metrů čtverečních nových prostor přístupných čtenářům.

Příprava stavby ve veřejném prostoru za veřejné peníze nebyla podle ředitele knihovny Ivo Kareše jednoduchá. „Výběr projektu byl výsledkem architektonické soutěže, architekti se museli podřídit omezením památkářů, protože stávající budova je považována za architektonicky cennou,“ připomíná.

Bylo tak předem dáno, že nová budova musí mít omezenou výšku a nemůže být přímo vestavěna do budovy stávající. „K tomu se přidaly naše požadavky na počet knih, které se tam musí vejít, na počet studijních míst a podobně,“ dodává Ivo Kareš.

Po dokončení stavby pak přišel další velký úkol. „To, že máte regály ve velikém prostoru, je jedna věc, ale pak tam musíte dostat knihy a to tak, aby lidé našli to, co potřebují. Vlastní řazení naučné literatury bylo poměrně složité,“ vysvětluje ředitel.

Určitá skupina regálů je tak vždy věnována jinému vědnímu oboru. „Máme i speciální vychytávku přímo v našem elektronickém katalogu. Když si najdete konkrétní knihu, vyjede vám plánek se zvýrazněným místem, kde se kniha nachází. Takže v podstatě se můžete už doma s mobilem připravit a jít pak pro knihu najisto,“ doplňuje Ivo Kareš.

Celý rozhovor s ředitelem Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související