Bělosobotní Koncertní ozvěny ozvláštní Mozartova hudba ve špičkovém podání z Třeboňských nocturen

Koncertní ozvěny od Tří lvů o Bílé sobotě, na závěr velikonočního tridia, kdy tmu a ticho vystřídá světlo v očekávání Ježíšova zmrtvýchvstání, si zasluhují také ozvláštněný hudební obsah. Budeme čerpat z nepřeberného bohatství vážné hudby.

Ten výběr má důležité pojítko, a to každoroční festival Třeboňská nocturna, který se koná v první červencové dekádě v jihočeském lázeňském letovisku. Máme pro vás fragmenty dvou koncertů z těch, které jsme natáčeli.

Nejprve se vrátíme k zahajovacímu koncertu 12. ročníku 7. července roku 2015. V prostorách konírny třeboňského zámeckého areálu vystoupilo věhlasné Bennewitzovo kvarteto, od nějž si můžete poslechnout Kvartet pro hoboj, housle, violu a violoncello F dur Wolfganga Amadea Mozarta. Sólo na hoboj měl Johannes Grosso –  francouzský vítěz mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2014.

V rámci vzpomínek na Třeboňská nocturna a jejich slavnostní hudební zahájení v zámecké konírně zůstaneme u Mozartova hudebního odkazu a posuneme se v čase o tři roky dopředu, do července 2018. Tehdy Třeboňská nocturna otevřel výborný Belfiato Quintet, v jehož podání si můžete poslechnout Předehru k opeře Kouzelná flétna Wolfganga Amadea Mozarta v úpravě Joachima Linckelmanna.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související