Během lockdownů nezaháleli. I když se nemohli scházet, napsali klienti Chelčického domova sv. Linharta knihu

13. prosinec 2021 16:12

Necelé dva roky vládních opatření a lockdownů spojených s koronavirovou pandemií mohly být náročnou zkouškou pro mnoho lidí. Klienti Chelčického domova sv. Linharta se s ní rozhodli vypořádat po svém. Napsali společně knihu, kterou se teď chystají představit veřejnosti.

„Z knihy Letní příběh mám jako výtvarnice vekou radost. Uživatelka poskytla své krásné ilustrace, na kterých pracovala se zahradní floristkou, lisovaly jednotlivé listy květin a z nich sestavovaly koláže,“ ukazuje ředitelka Klára Kavanová Mušková knihu, ve které je nejen text, ale i autorské ilustrace.

Psaní knihy si užil i klient Karel Hanuš. „Když jsme byli všichni doma, tak jsme se domluvili, že každý napíše nějakou kapitolu. Kniha se týká vodáctví a řeky Vltavy. Každý si vybral nějaký úsek a nějakou zkušenost, kterou z té vody má,“ popisuje.

Čtěte také

Kniha vznikla formou štafety. „V době lockdownu, když jsme se nemohli setkávat, jsme vytvořili takový náš virtuální svět a setkávali jsme se tak, že každý napsal nějaký odstavec a předával ho dál. Každý mohl pozměnit příběh,“ vysvětluje vedoucí sociální rehabilitace Eva Bartošová.

Tvorba knihy byla součástí sociální rehabilitace, která je určená pro osoby s chronickým duševním onemocněním, psychickými zátěžemi i pro osoby s postižením kombinovaným. Na knize klienti pracovali zhruba rok.

Kromě toho, že díky ní zůstali v kontaktu, má její vznik i další pozitivum. „Jinak bychom se nenaučili třeba ovládat virtuální místnosti a setkávat se v nich. Vnímám jako pozitivum, že jsme se přiučili jiným způsobům,“ komentuje Eva Bartošová.

Kniha půjde v malém nákladu do tisku, lidé si ji ale můžou přečíst i online. Zveřejněná je nově totiž na webu Chelčického domova sv. Linharta.

Spustit audio

Související