Během jediné služby odbaví operátoři tísňové linky stovky hovorů

5. srpen 2017

Byli jste někdy nuceni použít tísňovou linku 112, protože jste potřebovali pomoc hasičů, policie nebo zdravotnické záchranné služby? Napadlo vás, kdo zvedá tyhle telefonáty i ty na lince 150? V dalším díle nového seriálu Co dělají vám to prozradí redaktorka Martina Toušková.

V Operačním a informačním středisku Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje pracuje se sluchátky na uších Tereza Korecká, operátorka tísňové linky 112. „Tady je vlastně ústředna, kam padají hovory na linky 112 a 150. Jsme připojení dvanáct hodin a ve chvíli, kdy máme sluchátka na uších, tak volání přijímáme,“ vysvětluje.

Často však po přijetí hovoru slyší jen ticho. „Dneska je to klidnější, ale minule jsme tu byli jenom dva operátoři a sešli se čtyři prozváněči v jednu chvíli, tak to bylo náročné, protože se kvůli tomu nikdo jiný nemohl na tísňovou linku dovolat,“ vzpomíná.

Kromě telefonátů, kdy se skutečně něco děje a mnohdy jde i o život, operátoři bohužel dost často přijímají hovory nechtěné nebo dokonce sranda telefonáty. „Lidé třeba v kapse omylem třeba vytočí 112, protože na toto číslo je možné volat i se zamknutou klávesnicí a bez sim karty. Setkáváme se i s tím, že dají telefon dítěti na hraní, takže často hovoříme s miminky a snažíme se zjistit, jestli se něco stalo,“ popisuje Tereza Korecká.

Bohužel je i dost lidí, kteří si z tísňové linky dělají jen legraci. „Jsou to většinou děti a obvykle to bývá z pevných linek, zneužívají automaty. My tady poznáme, když volají z pevné linky, mobilního telefonu a telefonu bez sim karty,“ vysvětluje operátorka.

Když vytočíte tísňové číslo 112, nejprve se vám ozve automat. Teprve po něm uslyšíte skutečného operátora sedícího v danou chvíli v operačním středisku. Jinak by se příjemce telefonátů namluvil ještě o dost víc než teď. Za dvanáctihodinovou službu odbaví Tereza Korecká a její kolegové stovky telefonátů.

Tereza Korecká pracuje jako operátorka pět let. „Baví mě to pořád stejně jako poprvé. Máme čtyři dny volna, takže člověk se stihne zregenerovat, ale zároveň mi připadá, že každý den je dost jiný. Také mě moc baví pracovat v týmu. Ve chvíli, kdy vám někdo zavolá od dopravní nehody, tak fungujete na sto procent, a pak si můžete popovídat s kolegy, což vás rozptýlí, tak ten den mnohem snáze utíká,“ komentuje.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio