Barokní fara ve Strunkovicích nad Blanicí už desítky let chátrá. Sehnat peníze na opravu se nedaří

15. listopad 2023 08:46

Na okraji náměstí ve Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku stojí barokní fara. Na první pohled je její stav velmi neutěšený, objekt už několik desetiletí nezadržitelně chátrá. I přes snahu městyse získat na renovaci jakékoliv dotace se zatím budovu z 18. století nepodařilo opravit. Faru tak začnou ve Strunkovicích postupně rekonstruovat ze svého.

„Tady jsme na nádvoří, k té budově patří i tyto stodoly a je to všechno památkově chráněné. Součástí jsou ještě pozemky, které se svažují dolů a jsou krásné. Propojuje to naše další pozemky, takže tam bych viděl krásnou pěšinu, která by vedla až ke sportovnímu areálu. To by se mi líbilo,“ ukazuje starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka.

Projekt na revitalizaci fary má obec hotový už dlouho. „Asi dvanáct let. Téměř každý rok jsme žádali o nějakou dotaci, ale vůbec se to nedaří. Jediné, co se za tu dobu mění, jsou finanční náklady, které rok od roku rostou,“ říká starosta.

Opravy jsou přitom nezbytné. „Obávám se, že k tomu budeme muset přistoupit takovou salámovou metodou. Prostě za své peníze jeden rok opravíme jednu střechu, druhý rok druhou střechu a tak dále, protože dotace asi už nebudou,“ komentuje starosta.

Čtěte také

„Tady jsou všude plísně, je to vlhké, ale zase třeba ty zbytky stropů se štuky jsou nádherné. A teď do toho staré plastové zářivky, akumulační kamna a plechové skříňky jako na vojně. Ale má to prostě atmosféru, takže až se to upraví, dovedu si představit, že v suterénu klidně může být knihovna,“ dodává.

Jana Pártlová z římskokatolické farnosti má na faru ve Strunkovicích nad Blanicí řadu vzpomínek. „Po totalitě, kdy to tady všechno mělo na starosti JZD, to bylo v dost špatném stavu. Vrátila se sem církev a my jsme se dobrovolně snažili ten objekt upravit, vyklízeli jsme všechno, co tam nepatří,“ vypráví.

Vidět faru v současném stavu je podle ní velmi smutné. „Vlastně od té doby, co odešlo JZD, to pořád chátrá a chátrá,“ říká.

Kromě knihovny, muzea a společenské místnosti by mohly na faře ve Strunkovicích nad Blanicí být i veřejné záchody nebo venkovní pódium.

Spustit audio

Související