Zchátralá barokní fara v Trhových Svinech se za pár let stane centrem kultury i společenských akcí

27. leden 2022 15:54

Koncerty, divadla pro děti, ale i zázemí pro muzeum nebo svatby nabídne za několik let areál fary v Trhových Svinech. Zchátralý komplex je kulturní památkou. Hlavní budovu město získalo směnou za jiné pozemky od soukromého vlastníka. Menší část pak odkoupilo za 2,5 milionu korun od Biskupství českobudějovického.

„Máme tu zanedbaný prostor, opuštěný už několik desetiletí,“ ukazuje v hlavní budově barokní fary z 18. století architekt a zároveň radní města Trhové Sviny Jiří Weinzettl.

V patře podle něj zřejmě bydlel farář. „Zrovna tady vidíme takové ty nešťastné zásahy z konce minulého století. Jinak se ale objekt zachoval i v detailech v původním stavu. Jsou tu původní výplně, původní dveře, původní zárubně,“ říká.

Barokní fara je zapsaná jako kulturní památka od roku 2020. „Je to druhý nejcennější komplex, nejcennější areál na území našeho města. Přímo navazuje na krásnou historickou strukturu uliček, která se nám na sever od náměstí zachovala,“ připomíná Jiří Weinzettl.

Objekt sídlí v ulici Husova a v současnosti procházející lidé vidí zchátralý barokní štít, vymlácená okna a zavřenou hlavní bránu. To by se mělo v nejbližší době změnit. „Ten areál je důležitou zkratkou mezi jednotlivými částmi města a jedním z prvních důležitých kroků je jeho zprůchodnění,“ potvrzuje architekt.

Faru získalo do svého vlastnictví město Trhové Sviny v loňském roce poté, co to schválili zastupitelé. „V první řadě potřebujeme udělat průzkum té památky, stabilizovat ji. Zatím hlavně plánujeme, jak využít venkovní prostor, to bychom chtěli udělat už v letošním roce,“ uvádí starostka Věra Korčaková.

Čtěte také

Podle architekta a radního Jiřího Weinzettla se může v prostoru odehrávat spousta kulturních i společenských událostí. „Obřadní síň, muzeum, spolková činnost. Akce můžeme dostat do volného prostoru, ven do dvora,“ uvažuje.

Právě na dvoře fary je až překvapivý klid. „I když jsme jen několik desítek metrů od silnice druhé třídy, tak o té silnici prakticky nevíme. Ze strany zadního vjezdu prý kdysi bývala brána a z císařských map z první poloviny 19. století víme, že tady ještě jedna hmota stála, pravděpodobně sýpka, a ta celý areál uzavírala. Myslíme si, že to je výzva, že to je možná daleká, ale budoucnost, co tento areál čeká,“ dodává architekt.

Podle starostky Věry Korčakové by prostory a zejména místní dvůr mohly sloužit rodinám s dětmi. „Můžeme tam přesunout třeba loutková divadla. Když jsme je dělali na náměstí, tak projelo auto a chvíli nebylo vůbec nic slyšet. Díky tomu, že je dvůr uzavřený, se rodiče nemusí bát tady děti pustit a užít si ten prostor,“ uzavírá.

Daniel Šnejd, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích, upozorňuje, že areál fary v Trhových Svinech představuje architektonicky i kulturně-historicky hodnotný a funkční celek. Plány města s komplexem vítá.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související