Avantgardní kulturní dům ve Strmilově chce město přestavět. Architekt navrhuje vestavbu, která vytvoří nová podlaží

4. říjen 2021 11:11

Od konce 80. let minulého století má Strmilov na Jindřichohradecku nový kulturní dům. Lidé ho postavili v takzvané akci Z, poté co starý vyhořel. Po třech desetiletích se město chystá avantgardní, přitom nadčasovou stavbu modernizovat.

Při pohledu z parkoviště jde o dvě budovy trojúhelníkového tvaru, jejichž střecha sahá téměř až k zemi. „Je tu topení na koks, koksové kotle, a je to strašně náročné na vytápění. Vlastně kvůli tomu jsme to celé začali řešit, protože nás čeká výměna kotlů podle nařízení státu,“ říká nezávislý starosta Martin Novák.

Aby město pro budovu našlo novou vizi, oslovilo i obyvatele. Přestože někteří považují avantgardní stavbu za jizvu na vzhledu města, většina se nakonec vyslovila pro její zachování a přestavbu.

Radnice proto oslovila projektanta Milana Špuláka, který vypracoval studii. „Je to velice avantgardní architektura, na tu dobu značně pokroková a neobvyklá. Prostor hlavního sálu sahá přes tři patra a nenajde úplně uplatnění, tak jsme navrhli systém, kdy by se do hlavního objektu vestavěly takové modulové kontejnery, které by vytvořily dvě nová podlaží. Vrchol střechy bychom doporučovali prosklít velkým světlíkem, aby se napumpovalo světlo i těchto dvou podlaží,“ popisuje.

Využití pro vestavbu bude město teprve hledat. Ve hře jsou ordinace lékařů, zázemí pro základní uměleckou školu nebo komerční prostory.

Hlavní otázkou pro zastupitele ale bylo, jestli se vůbec chtějí do přestavby pustit. „Za mě je tohle investice odhadovaná v řádu desítek milionů. Myslím si, že takových šedesát milionů to nespraví,“ upozornil na jednání zastupitel Karel Urbánek zvolený za KDU-ČSL.

I přesto zastupitelé nakonec odsouhlasili, že město půjde cestou rekonstrukce budovy podle studie, která její vnější vzhled příliš nemění a zachovává prvky původního návrhu DRUPOSu. V rozpočtu na příští rok proto město vyčlení jeden a půl milionu korun na přípravu projektu rekonstrukce až ke stavebnímu povolení.

„Je to začátek toho, abychom dávali dohromady nějaké finanční zdroje, které nám umožní kulturák rekonstruovat,“ uzavírá starosta Martin Novák.

Spustit audio

Související