Atmosféra 21. srpna roku 1968 se vrátila ve vzpomínkách Michala Horáčka, Antonína Kašky, Petra Ulrycha i Jaroslava Hutky

21. srpen 2022

21. srpen 1968 nebyla neděle, ale středa, byl to tedy všední, pracovní den, přesto vstoupil do paměti valně většiny Čechů, a samozřejmě i Slováků, jako žádný jiný. A pamětníci si obvykle dobře vybaví, jak tento první den okupace vojsky Varšavské smlouvy prožili.

Zvláštní atmosféru tohoto dne podtrhneme výběrem některých písniček a také vzpomínek na osudový 21. srpen roku 1968 a čas okolo něj. Ten den svého raného mládí si připomněl významný  textař  a letošní jubilant Michal Horáček a z pohledu chlapce také divadelní a rozhlasový herec a jindřichohradecký rodák Antonín Kaška.

Písničkář Jaroslav Hutka působivě popsal své dramatické zážitky od ranních hodin u budovy Rozhlasu na Vinohradské třídě a zpěvák, muzikant a autor Petr Ulrych si vrátil v paměti vzrušující okamžiky, v nichž pohotově reagoval na invazi v písničce Zachovejte klid!  Ta kromě jiných bude mít místo v nedělní hudební vzpomínkové půlhodince.

Bohužel, často bolestivé vzpomínky Čechů a Sováků dříve narozených naléhavě ožily na sklonku letošního února po tom, co Rusové vtrhli na Ukrajinu, a tak z dnešního pohledu téměř neznámá píseň Kdo je vrah autorů Angelo Michajlova a Eduarda Krečmara v podání Karla Černocha z roku 1968 dostává silný aktuální význam.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.