Antúrii pěstujte v teplém bytě, miluje hodně světla, ale nesnáší přímé slunce

12. leden 2016

Pokojová rostlina antúrie zaujme především extravagantními květy. Někteří lidé dokonce říkají, že vypadají jako umělé. Proto bývají poměrně často odsuzované, ale mnoha lidem se naopak líbí.

Česky se rostlina jmenuje trochu podivně – toulitka. Toto jméno se ale moc neujalo a většina lidí zůstala u počeštěné verze jména latinského. S českým názvem toulitka si můžeme trochu přiblížit vzhled květu - jedná se v podstatě o palicovité soukvětí, které je složeno z droboučkých kvítečků. Kolem soukvětí se nachází barevný toulec (proto název toulitka), který má přilákat hmyz, aby došlo k opylení.

Barevný toulec je opravdu velmi nápadný. Už v 80. letech se řezané květy antúrií dostávaly do našich květinářství, nejčastěji v červené a růžové barvě. Obrovskou výhodou těchto květů je jejich velmi dlouhá trvanlivost. Proto se často používají k výzdobě na květinových výstavách, v luxusních interiérech hotelů, halách a společenských prostorách.

V posledních letech se objevilo obrovské množství nových odrůd antúrií. Některé z nich jsou neskutečně barevné - třeba fialové, oranžové, tmavě zelené květy, někdy dokonce pruhované, nebo vícebarevné. Až z toho přechází zrak.

Jak antúrie pěstovat doma

Domácí pěstování antúrií není úplně snadné. Rostlina potřebuje dobré místo, kvalitní substrát a vyšší vlhkost vzduchu. Ten můžeme, alespoň částečně, nahradit pravidelným rosením listů rostliny.

Rozhodně je třeba antúrii pěstovat v teplém bytě, ideálně v pokojovém skleníčku. Rostlina miluje hodně světla, ale nesnáší přímý úpal. Proto ji umístěte do světlého pokoje, ale ne do bezprostřední blízkosti okna.

Výběr substrátu se liší podle toho stáří rostliny. „Mladé rostlinky, odhadl bych tak do velikosti kolem 15 centimetrů, mají rády spíše rašelinový substrát. Takto velké rostliny se prodávají málokdy, ale občas se mláďátka objeví jako odnož na starší rostlině. Starší antúrie mají nároky na půdní substrát trochu jiné. To souvisí s epifytním způsobem jejich života“, říká Pavel Chlouba.

Substrát si můžeme namíchat sami, to je nejlepší varianta. Pro pěstování většiny druhů antúrií ale postačí i takzvaný orchidejový substrát, který je běžně dostupný v obchodech.

Čtěte také

Spustit audio