Antonín Pelíšek: Veselé kamínky

20. listopad 2020

Dorozumívání mezi tvory může mít různé podoby. Nejde jen o řeč, gesta, grimasy nebo pohyby. 

Nedávno mě na jednu novou, která se rozvinula v hromadnou zábavu, upozornily vnučky. Jde o malé malované kamínky, většinou oblázky, které putují po světě a svým nálezcům přinášejí radost.

Jak na to?

Stačí kamínky očistit a na lícovou stranu namalovat něco namalovat akrylátovými barvami – může to být cokoliv – ornamenty, zvířátka, krajinka se stromem…

Na spodní stranu napíše autor své iniciály a poštovní směrovací číslo, případně adresu webové stránky nebo facebooku, kde se tito tvůrci, většinou mladí lidé, scházejí. Nakonec se kamínky přelakují a položí na nějaké místo v přírodě nebo na ulici. Podle nepsaných pravidel si nalezený kamínek můžete ponechat nebo ho přemístit jinam, případně ho nahradit vlastním výtvorem.

Kamínky se tak dostávají na různá místa Čech, Moravy i celé Evropy. Někteří nálezci si kamínek vyfotí a obrázek pošlou na sociální sítě, kde se kolem něho rozvine debata. Tak přemýšlím, kdo asi dostal tak skvělý nápad a kam až se tato hra dostane. Možná obtočí celou Zemi, aby připomněla, jak je někdy porozumění mezi lidmi úžasně jednoduché. A ještě něco.

Přiznávám, že přes svůj věk jsem neodolal. Tento týden jsem tajně pustil do světa první vlastní barevný kamínek. O ročníku narození autora se totiž na sociálních sítích zatím nediskutuje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.